Srbi da se udružuju

srbi-da-se-udruzuju

M. Milanović

Episkop Justin i Saša Pešić

Posle nedavnog dijasporskog skupa u Parizu, na inicijativu episkopa zapadnoevropskog Justina, u prostorijama Sabornog hrama Svetog Save nastavljeni su sastanci sa predstavnicima srpskih udruženja u Parizu. Vladika Justin je ovih dana ugostio Sašu Pešića, predstavnika udruženja Svi Srbi u Parizu. U prijatnom i prijateljskom razgovoru glavna tema bila je srpska dijaspora u Francuskoj.

Vladika Justin je rekao da Srbi u Francuskoj treba da se udružuju i sabiraju, na šta je Saša dodao da je upravo Crkva stub očuvanja srpskog identiteta oko koje treba svi da se okupljamo i da ogroman doprinos u očuvanju jezika i tradicije daje Srpska dopunska škola u Francuskoj koja radi pri Ministarstvu prosvete Srbije, čiji je koordinator nastavnica Blaženka Trivunčić.

Episkop Justin pohvalio je rad i sve ono što je udruženje Svi Srbi u Parizu učinilo za naš narod u Francuskoj. Saša Pešić je zahvalio episkopu na prijemu, upoznao ga sa radom u prethodnih 13 godina i uručio mu mali poklon udruženja čiji sajt obara sve rekorde posećenosti, a informacije objavljene na sajtu koristi veliki broj medija u Srbiji. Inače, Svi Srbi u Parizu je celina koju čine istoimeno – udruženje, internet sajt i stranica na Fejsbuku.

Bilo je reči o početku rada i selidbi pravoslavnog manastira u Francuskoj, kupovini paketića za decu na Kosovu i Metohiji i učestvovanju u prikupljanju pomoći za ugrožena područja u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj 2014. godine. Vladika je upoznat i sa humanitarnim aktivnostima, među kojima je najznačajnije prikupljanje školskog pribora za decu na Kosovu i Metohiji, pomoć za našu decu i odrasle koji boluju od najtežih bolesti, a koji dolaze da se leče u Francuskoj, učestvovanje u prikupljanju pomoći za manastir Sveta Petka Izvorska i drugim akcijama.

Bilo je reči i o nedavnom događaju kada je putem sajta pronađena Srpkinja Slobodanka Kocić, koja se izgubila u Parizu. Inače, to nije prvi slučaj da je zahvaljujući ovom udruženju pronađen neko od naših ljudi u Parizu. Pešić je ispričao dirljivu priču o Marku, koji je sa navršenih 18 godina došao u Pariz da pronađe oca koga nikada nije u životu video.

– Mi smo objavili u našoj grupi njegovu priču, a on je već iste večeri sedeo sa ocem.

Pomenute su i dve tužne priče, o deda Milovanu i Mirku, beskućnicima koji su, zahvaljujući objavama na Fejsbuk stranici Svi Srbi u Parizu zbrinuti i sklonjeni sa ulice.

Brojni projekti

Pored reči o organizacijama zajedničkog praćenja sportskih događaja, prikazivanja filmova, obezbeđivanja besplatnih časova francuskog jezika, ogromnog broja korisnih informacija na sajtu Svi Srbi u Parizu, saradnji sa drugim udruženjima i institucijama države Srbije, vladika Justin i Saša Pešić su razgovarali i o budućim akcijama i planovima. Dogovoren je jedan zajednički projekat vezan za našu zajednicu.

Detaljnije