SPOJI započeo 15. humanitarnu akciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji

U okviru ove humanitarne akcije nam u pripremi i realizaciji pomaže humanitarna organizacija Majka devet Jugovića sa Kosova i Metohije, a pošto nisu na vreme uspeli da sakupe detaljne informacije o pomoći koja je najpotrebnija porodicama odlučili su prvo lično da obiđu sve porodice, upoznaju sa njima, provere njihovu životnu situaciju i uvere se šta im je od pomoći najpotrebnije.

Obišli su porodice Savić, Đorđević, Miljković, Đokić, Savić, Nicić, Načić i Nikolić i napravili spisak potrebne pomoći. Kada budemo imali jasan pregled koštanja pomoći moćićemo da odlučimo šta ćemo konkretno da obezbedimo porodicama i ta pomoć će im u narednih par sedmica biti dostavljena.

Ove godine putovali su u većem sastavu nego što obično. Pored članova iz Austrije i Švajcarske priključili su im se i prijatelji iz Srbije, Nemačke i daleke Australije.
Najpre su se sastali sa prijateljima iz Majke devet Jugovića u Gračanici, i zatim uputili u jednu od narodnih kuhinja, u Prekovcu, gde su im domaćini pokazali skladište, objasnili kako funkcionišu, a i imali su prilike da probaju domaću hranu koju spremaju.

Posle toga su obišli i obližnju farmu narodnih kuhinja, koja je izgrađena pre par godina. Na njoj se nalaze krave, koze, ovce i živina i služi za snabdevanje srpskog naroda potrebnom hranom.

Usledila je i prva poseta porodicama. Savići žive u selu Zebince u opštini Novo Brdo, a prvi komšija im je udaljen tek nekoliko kilometara. Ovu porodicu sa 13 članova čine. Žive u veoma teškim uslovima. Njima je najpotrebniji školski pribor za decu, kao i jedna drljača za poljoprivredu.

Sledeća porodica je u opštini Novo Brdo bila je porodica Đorđević iz sela Čuljkovci. Ova porodica broji šest članova. Od Đorđevića niko nije zaposlen. Otac Stanoje privremeno radi kada nađe posla. Majka Biljana je obolela od teške psihičke bolesti i retko kada izlazi iz kuće. Slađana i Radovan studiraju u Kosovskoj Mitrovici uz pomoć studentskog kredita. Najmlađi brat Aleksandar završava školu u Šilovu i hoće da studira, ali mora da sačeka da brat ili sestra završe studije da bi mogao da krene zbog finansijske situacije.

Treća porodica koju su obišli bili su Miljkovići iz sela Grizime u opštini Kosovska Kamenica. Porodicu čini 14 članova. Niko nije zaposlen. Bave poljoprivredom. Od pomoći su im najpotrebniji školski pribor za brojnu decu, električni šporet, veš mašina, kao i oprema za kupatilo.

Đokići koji žive nedaleko od Miljkovića su četvrta porodica koju su obišli, a broje osam članova. U ovoj porodici je veliki problem što je majka pre skorijeg vremena napustila svoju decu. Iako ovoj porodici ne možemo da obezbedimo ono najpotrebnije, a to je majka, pokušaće kupovinom školskog pribora, pelena, hrane i odeće da im bar malo olakšaju tešku situaciju.

Na kraju prvog dana posetili su i porodicu Savić iz sela Kmetovce kod Gnjilana. Ova porodica ima pet članov.Ni kod Savića iz Kmetovca niko nije zaposlen i primaju samo dečiji dodatak od 5.000 dinara. Savići se bave poljoprivredom i od toga pokušavaju da žive, a od pomoći im je najpotrebniji zamrzivač, kao i školski pribor.

Drugi dan boravka na Kosovu i Metohiji posetili su šestu porodica –  Virijeviće iz Gračanice koja broji osam članova. Borave u povratničkom naselju Novi Badovac, koje je izgradila država Srbija, te se ne mogu baviti poljoprivredom jer ne poseduju zemlju.Najpotrebniji su im školski pribor, jer imaju četiri školarca, kao i šporet na drva.

Pretposlednja porodica koju su obišli u okviru 15. humanitarne akcije na Kosovu i Metohiji je porodica Načić iz sela Kusce kod Gnjilana. Načići imaju osam članova.

Osma, i poslednja porodica koju su posetili bila je porodica Nikolić, takođe iz Kusca.

Ove godine je humanitarna akcija na Kosovu i Metohiji bila posebno emotivna. S jedne strane, jer je većina članova i prijatelja, koji su ove godine bili među putnicima, prvi put posetila Kosmet, a svakako da je svaka poseta nešto posebno i budi posebna osećanja. S druge strane, porodice koje su posetili zaista žive u veoma teškim okolnostima i uslovima.

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) zahvaljuje svim članovima, donatorima, prijateljima i podržavaocima, koji su do sada redovno pomagali, donirali i bili sa njima na terenu, jer bez njihove podrške i pomoći ne bi bili u mogućnosti da pomažu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali i na drugim delovima Balkana.