Španski trubač Serhio Domingo ponovo u Vranju

Na poziv udruženja Music Art Project, a u okviru programa El Sistema Srbija, mladi muzičar će se ponovo družiti sa decom i kolegama sa kojima je već sarađivao i prošle godine.

U okviru projekta „Orkestri i horovi nade” koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije kroz program Evropski PROGRES, Music Art Project organizuje besplatnu muzičku nastavu po čuvenoj El Sistema metodi.

Ovo je druga godina sprovođenja programa na jugu Srbije, koji sada obuhvata oko 180-oro dece iz muzičke škole „Stevan Mokranjac” i tri osnovne škole Vranja, Surdulice i Bujanovca.

Osim profesora koji su uključeni u redovnu nastavu u okviru orkestara i horova, sa decom rade i domaći i strani stručnjaci pa su Vranje u ovoj školskoj godini već posetili trubač Slobodan Dragaš, džez pevačica Irena Blagojević i španski solfeđista Pedro Reig.

Serhio Domingo je već bio gost programa prošle godine kada su ga deca posebno zavolela zbog neposrednog pristupa i ogromnog znanja koje im je pružio. To je bio razlog da ga Music Art Project ponovo pozove da zajedno pripreme prvi koncert u ovoj sezoni, planiran za 18. februar u Domu vojske u Vranju.

Serhio Domingo je u svojoj karijeri učio i radio sa izuzetnim pedagozima i muzičarima iz cele Evrope a posebno je interesantan kao jedan od osnivača prve, besplatne, muzičke škole u Ugandi kroz „vuramusicproject”. Prošle godine, osim sa decom Vranja, radio je i sa decom iz programa El Sistema Novom Sadu kao i sa studentima Akademije umetnosti u istom gradu.

Ove godine, Serhio Domingo provešće dva dana na masterklasu u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac” u Negotinu, nakon čega će se preseliti u istoimenu školu u Vranju.
Koncert u svečanoj sali Doma vojske biće jedan u nizu pripremnih aktivnosti za veliki godišnji koncert koji Music Art Project organizuje u Kolarčevoj zadužbini 25. aprila, kada će okupiti decu iz svih 8 gradova koja rade po El Sistema metodologiji.