Snima se film o Jasenovcu, Kusturica režira

Zločini genocida u NDH koji ne smeju da budu zaboravljeni, a jedan od načina protiv zaborava jeste filmska umetnost. Da li je došlo vreme da se snimi film o Jasenovcu? Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da stradanje srpskog naroda i genocid nad njim nije dovoljno obrađen u našoj umetnosti, a i da do sada gotovo nijedan film nije snimljen o tome.

„Naša kinematografija nije imala jak refleks za te događaje. Jedan film je bio Veljka Bulajića, sa nekim ideologijama, a drugi Lordana Zafranovića, koji u širem smislu pokriva tu tragediju, ali film Antonijevića, koji će brzo početi da se snima, i ovaj veliki plan i namera koju smo objavili sa gospodinom Emirom Kusturicom, to su znači dva velika projekta u naredne 2, 3 godine, za koje mislim da su prvi veliki koraci u narednom periodu gde srpska kultura, ne samo u oblasti filmskog stvaralaštva, nego i u književnosti i drugim oblastima, treba da se dodatno pozabavi kulturom sećanja. Ne da se isključivo posveti tome, jer bi to bio retrogradni proces, nego mi moramo da neprestano negujemo kulturu sećanja na tragične događaje", rekao je ministar Vukosavljević.

Potvrđujući da je pristao da uz pomoć Ministarstva kulture Srbije snima film o logoru Jasenovac, Kusturica ističe da do same odluke o početku realizacije ovog velikog projekta treba obaviti mnoge pripreme.

„Moj glavni motiv je oživljavanje mitologije, po kojoj, brojkama rečeno, srpski narod ima 90000 žrtava koje su pobili Nemci u otvorenim sukobima, borbama između partizana i Nemaca i četnika i Nemaca, jedni s drugima…A stradali smo po svim procenama ozbiljnih ljudi, 800 000, i to od ustaša. Toj ideji pomirenja, koja kod nas uvek traje, zanimljiva je tema. Kod nas uvek traje pomirenje i uvek mi ćutimo i pristanemo velikodušno da ne govorimo o onom što nas boli i što je jedna od nabolnijih tačaka u istoriji tog naroda, kako je rekao Matija Bećković, „ostatka zaklanoga", rekao je Kusturica.

Na pitanje da li će u realizaciju filma da bude uključen i poznati izraelski istoričar Gideon Grajf, Kusturica odgovara da bi on svakako mogao da bude dragocen saradnik.

„Ja ću učiniti sve da ga privučem, da bude savetnik onog dela koji se tiče činjenica, a ne u onom delu gde ja već imam jaku sliku tog logora koji zatvaraju partizani, pokupe sve papire, iznesu i učine da tog logora nije ni bilo", kaže Kusturica.

Ukoliko sve bude teklo prema željenom planu, snimanje filma, kako je najavljeno, trebalo bi da počne 2020. godine, a realizacija čitavog projekta okončana 2021. godine.

Original Article