Snažan zemljotres pogodio Baniju

Prvi zemljotres magnitude 5,0 po Rihterovoj skali pogodio je 28. decembra u 6:28 ujutro područje pet kilometara jugozapadno od Petrinje, javili su iz Seizmološke službe. Nakon njega usledilo je još nekoliko slabijih, a dva najjača od njih bila su u 7:49 i dva minuta kasnije.Bili su magnitude 4,7 i 4,1 stepeni. Zemljotres se najsnažnije osetio u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim selima, a osetili su ga i građani Zagreba udaljenog četrdesetak kilometara od Petrinje. Na svu sreću ljudskih žrtava nije bilo. Šteta se još uvek brojala, a statičari koji su odmah izašli na teren procenivali su tada da je oštećeno između 700 i 1.000 zgrada. Najveća oštećenja bila su na krovištima i dimnjacima.

Ipak, danas u 12:19 Petrinju je pogodio do sada najjači zemljotres snage 6,4 stepena koji je prouzročio mnogo veća oštećenja na samim zgradama, a mediji javljaju da je jedna devojčica (12) poginula. Mnogi ljudi ostali su bez domova. Ovaj zemljotres osetio se u čitavoj Hrvatskoj i u okolnim zemljama.

Najgore u Petrinji

Zemljotresi su najgore pogodili Petrinju, a mi smo 45 minuta pre ovog današnjeg najrazornijeg razgovarali sa petrinjskim parohom Sašom Umićevićem koji nam je opisao situaciju od juče.

Statičari su tada utvrdili da je parohijski dom u Petrinji pretprio konstruktivna oštećenja zbog čega nije sigurna za dalji boravak sveštenika sa porodicom, ali ni za rad pošto se u Petrinji bogosluženja odvijaju u parohijskom domu dok ne bude ponovo sagrađena Crkva svetog Spiridona.

– Zvuk je bio poput detonacije, a mi smo pomislili da nam se dimnjaci urušavaju pošto su masivni. Kuća je jedna od najstarijih u centru grada, stara je nekih 250 godina.Znamo da tu statika možda i nije najbolja što se kansnije i pokazalo kao tačno. U toj žurbi trčao sam po kući da vidim da li su deca dobro. Imamo malu bebu i još dvoje dece. Uzeli smo decu u naručje, seli u auto i udaljili se od naselja. Ujedno sam iskoristio priliku da odem da pregledam crkve u Blinji i na pravoslavnom groblju u Petrinji. Kada sam ustanovio da je sve u redu, krenuli smo da se vratimo kući, ali se u tom trenutku dogodio taj drugi zemljotres. Bili smo u autu i imali smo osećaj kao da se vozimo po ledu jer je auto otišao u stranu – rekao nam je u telefonskom razgovoru otac Saša prepričavajći jučerašnji dan.

On je u tom trenutku bio smešten sa porodicom kod prijatelja.

– Dirnut sam brigom i pažnjom ljudi. Mnogi su mi se javili i nudili kuće, vikendice pa čak i da živimo sa njima. Znao sam da ima dobrih i plemenitih ljudi, ali sam svejedno jako dirnut – rekao nam je tada on.

„Trenutno smo na livadi, tlo i dalje podrhtava”

Oca Sašu kontaktirali smo i nakon ovog poslednjeg najrazornijeg zemljotresa. Potvrdio nam je da su on i njegova porodica dobro, ali su morali da napuste i kuću svojih prijatelja.

– Jako su velike štete, a imamo i ljudskih žrtava. Prva žrtva je devojčica koja je čekala majku baš u blizini našeg parohijskog doma. Sad smo na livadi i čekamo da vidimo šta će se dogoditi. Čuju se sirene, hitna, policija, vatrogasci, svi pomažu. Tlo non-stop podrhtava i čuje se i dalje lupanje. Ne znam kako bih to objasnio, ali kao da neko udara sa nekim čekićima. Nije mi ovo prvi zemljotres, ali nikada nisam ovako nešto doživeo. Čovek ima osećaj kao da će se zemlja u svakom trenutku otvoriti. Trenutno ne znam tačno šta je sa našim crkvama. Iz medija vidim da je parohijski dom oštećen, ali hvala Bogu nije se srušio kao što su se do zemlje srušile okolne zgrade. Ne znam šta možemo dalje da očekujemo, nažalost seizmolozi nemaju dobre vesti. Juče smo mislili da je to gotovo i danas se dogodi ovo – rekao nam je petrinjski paroh Saša Umićević.

The post Snažan zemljotres pogodio Baniju appeared first on srbi hr.

Original Article