“Slovo” ponovo pred čitaocima

Prvi broj Slova izašao je na Vidovdan, 2006. godine, a poslednji, 31. broj je izašao 19. aprila 2009. godine, tako da je, posle desetogodišnje pauze, pred čitaocima 32. broj časopisa.

Osnivač Slova, te 2006. godine bio je Vojo Mačar, a i danas je glavni i odgovorni urednik. Pisao za sarajevsko Oslobođenje, Večernje novosti, Sportske novine, a dugogodišnji je dopisnik Vesti iz Kanade. Objavio je i zbirku pripovedaka pod nazivom Priče iz belog grada, u kojoj opisuje svoja iskustva i susrete tokom četvorogodišnjeg izbegličkog života u Beogradu. Sve priče iz ove knjige objavljivane su u časopisu Slovo. Živi u Kičineru (Južni Ontario).

U uvodniku časopisa, glavni i odgovorni urednik Slova poručuje:

Naši koreni su u našem SLOVU. Ćiriličnom, naravno!

"Od velike važnosti za srpsku zajednicu na ovim prostorima je da ima pisanu reč u formi novina, vesti, časopisa ili magazina koji govore o našim ljudima i zbivanjima u svetu. U poljskim, ukrjinskim, ruskim, portugalskim, italijanskim, rumunskim radnjama, u sekciji za oglašavanje, police se prelivaju od štampanog materijala, bez obzira na to što se gomila istih infomracija može naći na internetu. Neko i to čita.

Sa druge strane, u srpskoj zajednici se sve što valja gasi…samo par preostalih časopisa stidljivo viri sa polica. Šta to govori o nama Srbima? Kakvu sliku o sebi dajemo kanadskim vlastima? Imamo li majke, očeve, bake, deke, rođake koji vole da drže u rukama časopis i listaju ga dok piju jutarnju kafu? Da li želimo da se ponekad opustimo uz dobar članak i zaboravimo na kompjuter? Ako je odgovor DA, onda molim srpsku zajednicu da podrži Slovo. Ovo je ozbiljan časopis za koji pišu profesionalni novinari iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kanade i Amerike. Slovo je časopis o nama i može da živi samo dok ga mi čitamo", kaže organizacioni direktor Gordana Laković, koja je, uz Mačara, zaslužna što se časopis ponovo štampa.

Blagoslov za ponovno pokretanja časopisa dobili su i od vladike Mitrofana, episkopa Eparhije kanadske SPC.

Pretplatu na SLOVO INC. možete poslati čekom na adresu:

Vojo Mačar, 601-812 King St W Kitchener ON N2G 1E9 ili e-transfer na vojomacar@gmail.com

Original Article