Slovenački vojnici šikanirani na Kosovu

Sindikat Slovenačke vojske (SV) upozorava ministarku odbrane Ljubicu Jalušič na nepravilnosti kojima su izloženi slovenački vojnici poslati u misiju na Kosovo. Uskraćivanje odmora tokom misije na Kosovu, zbog čega se događaju saobraćajne nesreće, pritisak na vojne policajce i njihovo šikaniranje prilikom premeštaja, uvredljivo ponašanje nadređenih koji tokom službenih razgovora u kancelariji igraju bilijar ili golf, sramoćenje pripadnika SV koji su morali sa gas-maskom na licu da stoje u stroju ili da čiste sanitarije sa gas-maskom i kacigom na glavi, odeveni u pancir-prsluke…, samo su neki od načina na koji su ponižavani, vređani i šikanirani slovenački vojnici.

To je deo težih nepravilnosti predočenih slovenačkoj ministarki odbrane pa je ona obećala da će sprovesti veoma obimnu istragu. Okidač za opisano otkriće o šikaniranjima kojima su izloženi pripadnici SV na Kosovu bilo je samoubistvo slovenačke vojnikinje (29) prošlog utorka u bazi u Peći. Ispostavilo se da je ruku na sebe digla automatskom puškom koju je zadužila i to u prisustvu nadređenog koji tvrdi da je pokušao da je odvrati od kobnog čina, ali ga nije poslušala. Portparol ministarstva odbrane Simon Korez je iste večeri umirivao naciju garancijama da je to prvo samoubistvo u SV u poslednjih pet godina, ali ga je već ujutro demantovala ljubljanska štampa informacijom da je to peto samoubistvo u SV poslednjih godina. Starešine pokojne vojnikinje kažu da je bila izuzetno dobro osposobljena i da nije pokazivala znake neraspoloženja ili depresije.

Korez priznaje da vojnici zapadaju u krizu u dalekim misijama, poput Kosova ili Avganistana, oko 3-4 meseca po odlasku od kuće, kada sve pređe u rutinu i ostane višak vremena. Ministarstvo otkriva i da je posebna vojna komisija s Kosova prevremeno vratila, zbog sklonosti ka neuobičajenim radnjama, jednog pripadnika slovenačkog kontigenta Kfora. Ministarka Jalušič umiruje domaću javnost rečima da do sada nije dobila indicije da je preminula vojnikinja bila predmet bilo kakvog šikaniranja a ako utvrdimo drugačije, onda ćemo oštro reagovati.

Roditelji devojke odbili su vojne počasti prilikom sahrane ćerke, iako bi to značilo da Vojska pokriva sve troškove pogreba. Roditelji kažu da su razočarani zbog loše komunikacije Slovenačke vojske o okolnostima samoubistva i prevoza posmrtnih ostataka pokojnice u Sloveniju. Bogran čepič, potpredsednik slovenačkog parlamentarnog odbora za odbranu, posle sednice na kojoj su odbornici upoznati sa dešavanjima na Kosovu, tvrdi da su odnosi unutar kontingenta Slovenačke vojske koja je u vojnoj misiji – sređeni.

Pokojna vojnikinja bila je rodom iz regiona Štajerske (Maribor i okolina). Uoči sudbonosnog 24. novembra nije iskazivala potrebu za stručnom pomoći, a u Slovenačkoj vojsci se zaposlila u proleće prošle godine, kada je završila i psihološki trening, napominje Korez. Zajedno sa još 384 pripadnika 20. kontingenta SV otputovala je u Peć u avgustu, iz kasarne u Vrhnici, gde su im srećan put poželeli premijer Borut Pahor i načelnik Generalštaba SV Alojz Štajner.