SLOBODNI TERMINI TEK U APRILU 2010.

U konzulatu Republike Srbije u Salcburgu svi termini za izdavanje novih pasoša popunjeni su do aprila meseca sledeće godine. Velelepno zdanje u Mocartovom gradu u ulici Šalmozer Hauptštrase 99, i u vrelim letnjim danima radi punom parom, a telefoni ne prestaju da zvone.

Na tri šaltera konzulata non-stop svakog radnog dana naši zemljaci iz pokrajina Gornja Austrija, Salcburg, Tirol, Foralrberg podnose zahteve za nove pasoše. Ne baš jednostavna procedura prilikom podnošenja zahteva podrazumeva dosta strpljenja. Preciznost prilikom fotografisanja i uzimanja otisaka kako bi se ispuniili svi kriterijumi diktira broj stranaka u toku jednog dana.

Kako su nam rekli u konzulatu, u mogućnosti su da u toku jednog dana prime od 15 do 20 zahteva što je i više nego što je ranije bilo predviđeno. Dosta vremena prilikom obrade troši se na fotografisanje dece, koje se vrši na licu mesta. Naime, najmlađe je teško ubediti da budu mirni tokom fotografisanja, pa su roditelji i osoblje konzultata često na mukama kako da ubede decu da moraju da “naprave” odgovarajući izraz lica kako bi se ispoštovala pravila. Roditelji koji su dobili termin u konzultatu u Salcburgu za svoje naslednike moraju unapred da ih pripreme kako bi svi lakše prebrodili proceduru za dobijanje novog pasoša.