Slavili samo Srbi

Liturgije prvog vaskršnjeg dana u hramovima širom Kosova i Metohije pratili su ponosnije i svečanije nego ranije bezmalo samo Srbi. čelnici međunarodne administracije i radnici Unmika administracije u prva dva dana Vaskrsa nisu obišli, niti jedan manastir na Kosovu i Metohiji. Prema rečima monaštva i sveštenstva SPC-a izuzetak su oficiri Kfora i predstavnici diplomatskog kora iz Prištine, odnosno kancelarija najrazvijenijih zemalja Evrope koji su posetili pravoslavne svetinje
– Šef Unmika Hari Holkeri je prvog dana Vaskrsa obišao katoličku crkvu, dok je njegov zamenika čarls Brejšou bio u nekim hramovima SPC-a – kaže za “Vesti” visoki zvaničnik administracije Unmika.
Najprisutniji na svetim liturgijama su bili službenici američke kancelarije u Prištini. Otpravnik poslova ove kancelarije Majkl Mek Laven je prethodna dva dana bio stalno u manastiru Gračanica, jer je i sam pravoslavne veroispovesti. Kako prenose iz eparhije raško-prizrenske službenici američke kancelarije u Prištini redovno posećuju srpske svetinje.
Recimo i to, lideri kosovskih institucija i albanskih partija za razliku od ranijih godina nisu u dane Vaskrsa čestitali srpskoj zajednici najveći hrišćanski praznik.