Slavili sa Rumunima

slavili-sa-rumunima

B. Miličić

Osveštanje slavskih obeležja

U subotu je u Traunrojtu, gde je novoosnovano bogoslužbeno mesto koje pripada Crkvenoj opštini Minhen, prvi put organizovana svetosavska proslava.

Nadležni sveštenik za ovo bogoslužbeno mesto je jerej Dragiša Jerkić iz Minhena koji jednom mesečno i po potrebi obavlja svešteničku dužnost i dolazi među naše ljude u ovom delu Bavarske. Svetosavskoj proslavi prethodila je liturgija koju je služio episkop humski Jovan, vikar episkopa Diseldorfa i Nemačke Grigorija. Sasluživali su jerej Dragiša Jerkić, Konstantin Bartok, sveštenik Rumunske pravoslavne crkve i đakoni Arsenije Jovanović i Dejan Ristić. Liturgija je održana u Crkvi Sveta Tri jerarha koja pripada Rumunskoj pravoslavnoj crkvi i ustupljena je na korišćenje ovom bogoslužbenom mestu naše crkve. Osveštana su slavska obeležja koja su kao i zajednički ručak i trpezu ljubavi pripremili parohijani, njih dvadesetak uz podršku i pomoć jereja Dragiše Jerkića.

POKLON: Ikona Sv. Petke u rukama Konstantina Bartoka

Posle liturgije vladika Jovan je propovedao, a onda pozdravio sve prisutne i čestitao im svetosavsku proslavu. Među oko 140 prisutnih u hramu Sveta Tri jerarha bio je i Rajnhart Šrol, zamenik gradonačelnika Traunrojta, koji je čestitao okupljenima slavlje u čast Svetog Save i izrazio zadovoljstvo što je prvi put na ovaj način među našim ljudima. Na slavskom ručku bilo je dosta mladih iz Traunrojta i Traunštajna, ali i okolnih mesta, koji su izrazili zadovoljstvo zbog ovakvog načina okupljanja i druženja za koja su mnogi rekli da ih treba biti više tokom godine. Za to će verovatno biti prilike, jer u Traunrojtu i okolini živi veliki broj naših ljudi koji su došli iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i trebaju im okupljanja, susreti i druženja tokom godine.

– Nama su sveštenik i vernici Rumunske pravoslavne crkve širom otvorili vrata hrama Sveta Tri jerarha i na tome smo im zaista iskreno zahvalni. U znak zahvalnosti za ovo dobročinstvo, vladika Jovan je svešteniku Konstantinu Bartoku poklonio ikonu Svete Petke, koju Rumuni poštuju kao i mi – istakao je jerej Dragiša Jerkić.

TRPEZA LjUBAVI: Među parohijanima bio i zamenik gradonačelnika

Crkva od drveta sa Karpata

U Traunrojtu je 2018. godine podignuta crkva posvećena pravoslavnom prazniku Sveta Tri jerarha. Crkva je izgrađena od drveta dovezenog iz severnog dela Karpata u Rumuniji. Sagradilo je pet majstora iz Rumunije za pola godine uz pomoć nevelike zajednice rumunskih državljana. Zanimljivo je da je prababa po očevoj liniji sveštenika Konstantina Bartoka rođaka poznatog kompozitora Bele Bartoka.

Detaljnije