Slavica Klein: Žena vitez

Na osnovu pravilnika o dodeli odlikovanja tom prilikom 13. septembra 2016, uručen joj je zlatni Orden prvog reda koji se dodeljuje zaslužnim ličnostima za stvaralački doprinos  i trajne vrednosti umetničkog i kulturnog izražaja u oblasti poezije, javlja za Program za dijasporu Radovan Milić.

Ova izuzetna pesnikinja čiji su radovi zastupljeni u preko sedamdeset pesničkih zbornika u Srbiji i Evropi, ali i izvan prostora Evrope, tog svečanog dana je dobila i priznanje Hristodarje u oblasti poezije, ali je ponela i zvanje Srpskog viteza koje se dodeljuje u čast,  sećanje i spomen kosovskim junacima i palim ratnicima za čast viteštvo, slavu i večnost imena srpskog.

U mirnodopskim vremenima zvanje Srpski vitez ima posebnu ulogu i značaj i simboliše karakter.

Na svečanosti, priznanje je Slavici Klein koja živi i radi u Beču, uručila Mirjana Radenković, generalni sekretar Kulturno istorijskog centra Srpska kruna, koji deluje pod okriljem dinastije Karađorđević i Krunskog saveta.

„Kulturno istorijski cetar nosi sveto ime, jer je kruna ovenčana blagoslovom svetog Save i tako osvećena stajala na glavi Stefana Visokog. Ovaj centar je osnovan sa ciljem da bude čuvar istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda i njegovog najvećeg blaga duhovne baštine podsećajući da ideje crpe iz prošlosti i neraskidive povezanosti sa kraljevinom Srbijom koja u svom dugom postojanju samo dva puta nije bila kraljevina i to za vreme turske vladavine kao i u doba socijalizma. Srpska kruna danas ima osamnaest klubova među kojima su škola ikonografije i književni klub, tako da današnja priznanja zasluženo odlaze u ruke pesnikinje i pisca Slavice Klein, koja je na ovaj način postala jedina žena sa zvanjem Srpskog viteza“, rekla je Mirjana Radenković, ističući da su nosioci ovog izuzetnog priznanja i Dragan Nikolić, nedavno preminuli srpski glumac, ali i Vladimir Vladimirovič Putin, kome je priznanje uručeno preko ambasadora Ruske Federacije u Srbiji  Aleksandra Čepurina.