SKUPŠTINA SRPSKOG HUMANITARNOG DRUŠTVA IZ HAMBURGA

U subotu je u Hamburgu održana godišnja skupština Srpskog humanitarnog društva (SHD), najstarijeg srpskog uduženja u tom gradu, na kojoj je izabrana uprava u kojoj većinu čine žene.

Iako je prethodnih nekoliko godina bilo pokušaja ukidanja, odjavljivanja, spajanja i prelaska u Srpski kulturni centar, ispostavilo se da su osnivači ovog društva u osnivačkom aktu, izričito naveli da predsednik ne može da radi protiv društva i da samo skupština svih članova može doneti odluku o raspuštanju.

U nejasnoj i nikad do kraja izvedenoj simbiozi sa Srpskim kultrutnim centrom, Srpsko humanitarno društvo koje je prošle godine proslavilo desetogodišnjicu rada i postojanja, im je stavilo na raspolaganje svoje prostorije u Altoni, koje su krajem prošle godine zbog finansijskih teškoća u plaćanju najamnine potpuno otkazane.

Boško Simić-Koruga, koji je bio i jedan od osnivača SHD u Hamburgu, bio je njegov predsednik prethodne dve godine. Podnoseći izveštaj o radu Simić je dao ostavku na ovu funkciju, bez šireg obrazloženja ove svoje odluke.
Posle godišnjeg izveštaja blagajnice Snežane Milošević, skupština je razrešila dužnosti staru upravu i izabrala novu.

Zahvalnost Bošku Simiću

Skupština je dosadašnjem predsedniku Bošku Simiću zahvalila na njegovom humanitarnom pregnuću i zaslugama za omasovljavanje društva. On je mnogo doprineo da se među našim zemljacima u Hamburgu ne izgubi duh solidarnosti i zajedništva između matice i dijaspore.
Srpsko humanitarno društvo posle ove godišnje skupštine ojačano novom upravom ulazi u drugu deceniju svoga postojanja.

Za novog predsednika Srpskog humanitarnog društva izabrana je Vasilija Vegner, potpredsednik je Nada Sandić, sekretar Zora Todorović, a blagajnik, kao i do sada, Snežana Milošević. članovi uprave su još Slavko Kasalović, Kaća Srećković i Nedo Vasiljević. Ovakav odnos u upravi u korist ženskog dela članstva je i razumljiv, s obzirom da su žene brojčano u većini. Konačno su odlučile i da upravu uzmu u svoje ruke.
Godišnjoj skupštini su prisustvovali predstavnici svih drugih srpskih udruženja u Hamburgu, kao i učitelj Jovan Devrnja.