Скуп сународника у Рокфорду – „Српски дани“

Скуп-сународника-у-Рокфорду-–-“Српски-дани”

У Рокфорду, граду на око сат и по времена од Чикага, на имању тамошње Српске православне цркве, одржан је фестивал Српски дани. Многи чланови српске заједнице у Рокфорду су из Републике Српске и других делова Босне и Херцеговине, а све је поздравила Татјана Телић, нов генерални конзул БиХ у Чикагу.

Међу специјалним гостима на фестивалу Наши дани на имању цркве Светог Вазнесења Господњег у граду Рокфорд у Савезној Држави Илиној, били су владика средњезападноамерички новограчанички Лонгин, као и представници дипломатско-конзуларних представништава из Чикага, генерални конзул Србије Дамјан Јовић и нови генерални конзул БиХ, Татјана Телић, која је поздравила све присутне.

„Недавно сам дошла, као генерални конзул БиХ из Републике Српске, из Бањалуке…овде бих требала бити у наредне три године, колико траје мандат и желим да вас све поздравим, да вам кажем да је Генерални конзулат отворен за вас све, молим вас да дођете да пре свега остварите ваша права тамо и све што вам следује…ја вам стојим на располагању, да помогнем око свега шта треба. Драго ми је да се у оволиком броју и на овај начин окупљате, да чувате нашу традицију и обичаје“, каже Татјана Телић, генерални конзул БиХ у Чикагу.

Госте су поздравили и председник Црквено-школске општине Никола Ћућић, као и старешина храма отац Милоје Живковић. Наступили су и малишани тамошњег фолклорног ансамбла Свилен конац.

Овакви фестивали базирају свој рад на волонтерима, који помажу у кухињи око послужења.

Црквена заједница у Рокфорду, овим фестивалом је показала да је пустила дубоке корене у овом граду и да је постала цењена и успешна у овом делу Америке.

Detaljnije