Skulptura Luke Radojevića u Muzeju moderne umetnosti u Hianu

U Xianu su međunarodna konferencija i izložba bile posvećene mega projektu Put svile, koji je NR Kina inicirala, da, kako na političkom, tako i na ekonomskom i kulturnom planu, uspostavi čvršće kontakte sa evropskim državama u širokom pojasu, a na tom putu su svakako i balkanske zemlje, gde Srbija zauzima posebno mesto.

“Na konferenciji sam govorio o današnjem stanju i stremljenjima savremene umetnosti i povezivanju zemalja sa prostora bivše Jugoslavije sa našim tradicionalnim prijateljem – NR Kinom. Imao sam čast da govorim pred širokim auditorijumom, predstavnicima oko 50 država sa svih 6 kontinenanta. Između ostalog podsetio sam, da je u vreme posle Drugog svetskog rata SFR Jugoslavija novčano i materijalno pomagala prijateljski narod u Kini, gradeći između ostalog puteve i mostove, čime je dala značajan doprinos ekonomskom razvitku prijateljske nam Kine u posleratnom periodu.

Kina, danas jedna od tri vodeće svetske sile, vraća svoj dug prema zemljama bivše Jugoslavije, gradeći mostove i puteve, ali pridajući sve više značaja i kulturnim vezama, kao nastavku naših prijateljskih odnosa iz prošlosti. Kina u ovom momentu predstavlja važnu tačku na umetničkoj mapi sveta, koju prati njen brzi progres i vizija za budućnost na svim poljima,” kaže za Program za dijasporu RTS-a Radojević.

“Mi, učesnici konferencije imali smo priliku da u gradu gde smo boravili obiđemo čuveni muzej sa izloženim ratnicima od terakote, koji su pravljeni originalnom tehnikom, što za umetnike predstavlja veliki izazov. Moja skulptura iz ciklusa Vreme otkupljena je nakon izložbe i biće izložena u stalnoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti u Xianu, gde se nalaze i dela Pikasa, Dalija, Miroa i mnogih drugih”, ponosan je mladi umetnik.

U gradu Songyang je takođe izložena Radojevićeva skulptura iz ciklusa Vreme koju će kineska publika moći da vidi do 1. novembra ove godine.

Nakon boravka u Kini, na poziv Muzeja savremene umetnosti Mosan, a učestvujući prethodno na konkursu, Luka trenutno boravi u Južnoj Koreji, gde će njegovu skulpturu od granita iz ciklusa Vreme, visine 4 metra, izraditi asistenti, a koja će kao stalni eksponat biti postavljena u pomenutom muzeju.

Odmah nakon toga sledi gostovanje u Australiji, gde će boraviti u okolini Sidneja i raditi na novom projektu, t.j. skulpturi iz ciklusa Vreme, koja će biti postavljena u australijskom gradu Rilston. Time će mladi vajar svojoj biografiji dodati boravak i na Petom kontinentu.