Skarlet Johanson besna zbog imitacije njenog glasa za novi ChatGPT model

skarlet-johanson-besna-zbog-imitacije-njenog-glasa-za-novi-chatgpt-model
Skarlet Johanson besna zbog imitacije njenog glasa za novi ChatGPT model

Holivudska glumica Skarlet Johanson se pobunila protiv kompanije „OpenAI“ i njihovog novog modela četbota čiji glas neverovatno podseća na njen. Glumica je otkrila da joj je pre devet meseci ponuđeno da pozajmi svoj glas, ali je odbila. Iz kompanije kažu da nisu „ukrali“ njen glas, već da su unajmili druge glumice.

Johanson je rekla da se šokirala i razbesnela kada je čula glasovnu opciju novog modela veštačke inteligencije, koji je zvučao „toliko jezivo slično mom glasu da najbliži prijatelji nisu mogli da primete razliku“.

OpenAI je juče uklonio kontroverznu glasovnu opciju Skaj, zbog burnih reakcija koje je izazvala nakon prošlonedeljnog predstavljanja mogućnosti novog ChatGPT-40 modela veštačke inteligencije.

Tokom predstavljanja, stručnjaci su pričali sa virtuelnim asistentom kako bi pokazali njene mogućnosti, a korisnici i novinari su odmah uporedili Skaj sa veštačkom inteligencijom iz filma Ona – kojoj je glas dala Skarlet Johanson.

Čak je i direktor „OpenAI“ Sem Altman sugerisao da je vokalni dizajn namerno sličan i imitira lik koji je Johanson oživela u filmu. Na mreži Iks je nakon prezentacije tvitovao samo jednu reč – ona.

Gospodin Altman je čak insinuirao da je sličnost namerna, aludirajući na film u kojem sam dala svog glas veštačkoj inteligenciji Samanta, koja ostvaruje intimni odnos sa čovekom“, navela je Skarlet Johanson.

Zbog pritiska javnosti, kompanija je sada eksplicitno saopštila da glas Skajnije baziran na glumičinom, prenosi RTS.

Glas Skaj nije imitacija Skarlet Johanson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici i koristi njen prirodan svakodnevni glas. Kako bismo zaštitili privatnost, ne možemo podeliti imena naših glasovnih talenata“, saopštila je kompanija.

Skarlet Johanson otkrila je da je Altman kontaktirao pre oko devet meseci i rekao da „oseća da bi davanjem svog glasa sistemu mogla da premostim jaz između tehnoloških kompanija i umetnosti i pomognem potrošačima da se osećaju prijatnije u pogledu odnosa čoveka i veštačke inteligencije.

Rekao je da bi moj glas bio umirujuć ljudima“, navela je glumica i dodala da je Altman ponovo kontaktirao preko agenta dva dana pre puštanja u rad Skajmoleći je da ponovo razmisli o ponudi.

Kaže da je zbog svega bila primorana da angažuje advokate i pošalje dva zahteve kompaniji da se utvrdi kako je glas Skaj napravljen.

U vremenu kada se borimo sa dipfejkovima, zaštitom našeg lika, dela i identiteta, smatram da ova pitanja zaslužuju razjašnjenje“, istakla je glumica.

Originalni tekst