SENATOR I MILIJARDER

U februaru 2004. godine kontroverzni američki milijarder zaputio se na poslovno putovanje u čikago. U čikagu, tamošnji senator Ilinoisa želi po svaku cenu da se sretne sa Milijarderom, ali došljak iz NJujroka nije siguran da će u petodnevnom programu posete naći vremena i za Senatora. Ipak, posle serije insistiranja kod Milijarderovog čoveka za sve – Majkla Vačona – dobija na raspolaganje 40 minuta. Milijarder koji je pred dolazak u čikago imao u svojoj kući na Menhetnu sedeljku sa četiri najveća „gospodara Univerzuma“, vlasnika fondova na Vol Stritu, primiće Senatora u 7,30 ujutro u čikaškom hotelu „For sizons“ (četiri godišnja doba). Milijarder napušta doručak „krajnje impresioniran“ (prema zabeleški Vačona). Po povratku u NJujork čita biografiju Senatora i, opet po Vačonu, zaključuje da je reč o „autentičnoj personi vrednoj interesa“.

Nekoliko sedmica docnije dva čoveka susreću se u gotovo svim pogledima o američkoj spoljnjoj i unutrašnjoj politici. Obojica drže da Amerika mora dabude lider sveta i promoter demokratije „svim sredstvima“. Iako su po partijskom opredeljenju Demokrate, obojica prihvataju doktrinu neokonzervativaca da 21. vek mora da bude „američko stoleće“.
Te 2004. godine, 7. juna, Milijarder na Menhetnu okuplja političku elitu NJujorka plus sve najbliže prijatelje iz kruga „gospodara Univerzuma“. Povod okupljanja: finansijska podrška za senatorsku kampanju Senatora iz Ilinoisa. Ne zna se koliko je te noći palo miliona na račun Senatora, ali se zna da je naš Milijarder napisao ček od 80.000 dolara – maksimum dozvoljena suma po tadašnjem izbornom zakonu. Senator je na tom sastanku još jednom „impresionirao“ sve prisutne, a domaćin definitivno odlučio da je to konj na koga treba igrati i koga treba dovesti na „najveću trku“ u Americi. I 16. januara 2007. na dan kada je Senator sastavljao svoj „istraživački tim“ za „veliku trku“, Milijader je ponudio svoje „dobre usluge“. Ali, pre nego što je obznanio na kojeg konja će odigrati svoje dolare, naziva prijateljicu Hilari Klinton, koja je upravo i sama krenula u istu trku. „Nema problema, u svakom slučaju nadam se da ćete mene podržati kad uđemo u fazu izbora“, odgovara gospođa Hilari ubeđena da će ona dobiti demokratsku nominaciju u borbi protiv Senatora.

Ostatatak je već istorija. Zahvaljujući dobrim delom dolarima i logistici našeg Mlijardera, Hilari Klinton koja je iza sebe imala moćnu njujoršku političku elitu, „staru gardu oligarha u Vol stritu“, mašineriju Demokratske partije i supruga (bivšeg predsednika), izgubila je trku „za celu dužinu“. Pobedio je Senator iz Ilinoisa, današnji predsednik Amerike. A naš Milijarder, koji je samo jedne noći 1992, kladeći se na slabost engleske funte, zaradio svoju prvu milijardu dolara, kupio je sebi, praktično za sitniš, mesto u moćnoj, sivoj zoni američke politike.
Pogodili ste: Senator iz priče je Barak Obama, a „misteriozni“ Milijarder je DŽordž Soroš. U koridorima moći Soroš je trenutno – što se tiče spoljne politike SAD – četvrti čovek u timu tzv. Obaminih „prinčeva tame“ (Bajden, Klinton i Holbruk).
Pa sada ostaje jedino da konzilijum psihijatara ustanovi dijagnozu bolesnika koji na ušću Save u Dunav i dalje slave dolazak Obame, alijas DŽordž Soroš. A o Sorošu, valjda, već sve znamo.