Selakovic za Badnje vece sa Srbima u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u poseti Čikagu, proveo je Badnje veče sa srpskom dijasporom u manastiru Nova Gračanica u tom američkom gradu.

Kako tradicija i nalaže, posle službe koju je služio vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin, u porti manastira zapaljeni su badnjaci.

Vladika je na kraju službe posebno pozdravio ministra Selakovića i istakao da je to prvi put da je predstavnik države Srbije došao da na Badnje veče i Božić da bude sa njima.

Nakon paljenja badnjaka, usledila je zajednička večera, koja je bila prilika za razgovore sa našim ljudima u rasejanju.

Selaković je istakao da je veoma značajno što je predstavnik države prvi put sa srpskom dijasporom za ovaj veliki praznik u Čikagu, imajući u vidu da je ne samo van Srbije, već i van Evrope naša dijaspora jedna od najbrojnijih upravo na severu SAD.

“Imam čast i priliku da budem ovde, kao svoj među svojima, među Srbima u Ilinoisu, u Novoj Gračanici, gde smo imali liturgiju, nalaganje badnjaka i susret sa našim ljudima. Svakako je ovo mesto gde ubuduće zvaničnici Srbije itekako treba da dolaze”, poručio je Selaković.

Primetio je da su godinama, od početka 90-ih, do kraja 2010-ih godina predstavnici države u taj deo sveta uglavnom dolazili da nešto traže, ali on danas, istice, nije tu da bilo šta traži, već da predstavi Srbiju kakva je danas.

“Poletnu, ponosnu Srbiju, koja je u vreme Aleksandra Vučića doživela svoj potpuni preporod. To je nešto što naši ljudi, u početku sa neveicom, a sada sa sve većom željom da to vide, i prate iz dan u dan”, rekao je Selaković.

Zato je, kaže, važno njihovo prisustvo sada u SAD, da se održava veza sa sunarodnicima u SAD, koji su u Ilinoisu dobro etablirani, ostvarili mnoge životne i profesionalne uspehe i, kako dodaje, sa željom i pažnjom prate napredak Srbije i sve više žlee da se vrate u Srbiju.

“To je naš zadatak, da pokažemo da je Srbija majka svoj svojoj deci gde god ona bila i u da su uvek željeni da se vrate u Srbiju”, poručio je Selaković.

Vladika Longin istkaao je da je za njih radostan događaj koji ohrabruje, da je prvi put predstavnik Vlade Srbije došao u Čikago da na veliki praznik, kao što je Božić, i bude sa svojim narodom.

“Srpski narod ovde je, iako geografski daleko od matice, veran i odan imenu srpskom i pravoslavnoj veri”, rekao je vladika.

Naveo je da je minsitar Selaković veoma pristupačan i dostuan narodu, odgovorio je na sva njihova pitanja, spreman je da pomogne, što ljudima mnogo znači.

“Mislim da će ovaj dan ostati upisan zlatnim slovima u našim analima ovde. Imam osećaj da je došlo vreme da predstavnici države ne dolaze očekujući podršku i pomoć od Srba, već da dolaze da pitaju šta država može da učini za njih”, rekao je vladika.

Sa ministrom je službi za Badnje veče prisustvovao i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, a oni će, ujutru po lokalnom vremenu, prisustvovati Božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog.

Ipak, korona virus je, kao i prošle godine, mnoge uplašio pa manastir Nova Gračanica nije bio pun, kao što je to bio slučaj pre pandemije.

Чланак Selakovic za Badnje vece sa Srbima u Čikagu се појављује прво на Vesti online.