Selaković: RS rođena iz želje da se ne nasedne na zamku iz prošlosti

8.1.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je u Čikagu proslavi Svetog Setafana, slave Republike Srpske i poručio da se Srpska rodila iz želje našeg naroda da ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci, nažalost, naseli 1941. godine.

Obeležavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.

Selaković je, nakon liturgije, obraćajući se prisutnima, rekao da mu je čast što je mogao da proslavi slavu RS upravo sa Srbima u Čikagu.

"Prethodnih, više od 10 godina, svaki Stevandan čekao sam u Banjaluci. Ujutru bih išao na liturgiju, posle toga na svečani defile i proslavu. Danas sam u Čikagu, odakle nosim jak utisak i uspomene. Velika je moć i sila srpskog naroda koji ovde živi. Samo je potrebno da taj žar rasplamsamo, da ga podignemo, da vidimo šta mi Srbi možemo kada se obožimo, umnožimo i složimo. A možemo mnogo", rekao je ministar.

Selaković je kazao da su, pre 30 godina, naši preci, braća, prijatelji, rođaci u Republici Srpskoj znali da kažu – "nećemo da nam se ponovi 1941, da nas bacaju u jame, odvode u logore".

"Mi smo jedan od retkih naroda koji je znao da kaže – sloboda ili smrt. Iz te borbe za očuvanje sebe, iz želje da se ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci nažalost naseli 1941.godine, rodila se Republika Srpska – RS koja počiva na svetosavskom zavetu. Ona RS koja je nastala iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Jovana Dučića, iz zanosa pesničkog Alekse Šantića, iz vapaja mladalačkog Branka Ćopića, tu Srpsku mi danas slavimo. Tu Republiku Srpsku koja nikome ne želi loše, koja voli Srbiju, koju Srbija voli“, poručio je Selaković.

"Volimo Srpsku koja je nastala pre 30 godina, koja je potvrđena nedaleko odavde, u Dejtonu. Tu Srpsku koju volimo i podržavamo danas slavimo, ne želeći nikom loše, a svakome, a na prvom mestu sebi, dobro. Dok je vas biće i srpstva, Srbije i Srpske", poručio je Selaković.

Svečanost je započela himnama SAD, Srbije i Republike Srpske, nakon čega je usledilo osveštavanje i lomljenje slavskog kolača.
Izvor: Tanjug