Selaković čestitao Blinkenu Dan nezavisnosti SAD

04. jul 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković čestitao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu Dan nezavisnosti, ističući da je unapređenje svih oblika saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama jedan od spoljnopolitičkih prioriteta RepublikeSrbije.

„Povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje ime, želim da Vam uputim najiskrenije čestitke i najbolje želje za prosperitet Vaše zemlje i blagostanje američkih građana“, poručio je Selaković u čestitki.

Ministar Selaković podsetio je da Srbija i Sjedinjene Američke Države ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, i da su naše dve zemlje u presudnim istorijskim trenucima bile saveznici, rukovođene verom u istinu, pravdu i napredak.

Selaković je istakao da se pre više od jednog veka srpska zastava vijorila nad Belom kućom i da su brojni američki građani, u teškim danima kroz koje je prolazila Srbija tokom i posle Veliko grata, iskazivali podršku srpskom narodu vrednu divljenja, zbog čega su njihova dobročinstva ostala u dubokom sećanju naših ljudi.

„Koristim ovu priliku da uputim izraze visoke zahvalnosti Sjedinjenim Američkim Državama na podršci procesu evropskih integracija Republike Srbije, kao i na činjenici da smo od strane Vaše zemlje prepoznati kao ekonomski motor Zapadnog Balkana“, naveo je Selaković.

Ministar je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što je u prethodnom periodu preduzet niz konkretnih koraka usmerenih na jačanje i produbljivanje naše bilateralne saradnje, istakavši činjenicu da je regionalna kancelarija Međunarodne razvojne finansijske korporacije otvorena u Beogradu, što će doprineti snažnijem ekonomskom prisustvu Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, kao i u regionu.