Secanje na Drazu Mihajlovica

I ovog 17. jula ispred spomenika generalu Draži Mihailovicu u Libertivilu, pored crkve Svetog Save, Forum cetnickih organizacija Cikaga održao je parastos i pomen svom vodi. Parastos su služili mitropolit Hristofer i vladika Longin, uz prisustvo brojnih sveštenika, predstavnika cetnickih organizacija i drugih koji su izašli da odaju poštu i pocast generalu Mihailovicu.
Govoreci o znacenju ovoga dana, vladika Longin je naglasio:
– Ovo je pomen generalu Mihailovicu i njegovim sapatnicima koji su pali za krst casni i slobodu zlatnu, za veru pravoslavnu, za kralja i otadžbinu. Mi verujemo da je Gospod primio dušu Draže Mihailovica i njegovih saboraca, ovencao vencem mucenika-stradalnika, i da su oni tamo gde nema bola i placa, tamo gde su svi velikani iz istorije roda srpskoga i hrišcanskoga. Oni su svoju glavu položili za dobro bližnjih svojih, a to je dokaz najvece ljubavi.

Oni su ugradili sebe nadajuci se boljim danima za svoj narod. Zato i mi danas ovde, kod ovog spomenika, kod našeg najstarijeg manastira koji nosi ime Svetog Save, palimo svece, ali i svi drugi, širom sveta, danas se mole Bogu i ime vožda 3. srpskog ustanka izgovaraju sa strahopoštovanjem, pominju coveka koji je imao hrabrosti i smelosti da se usprotivi kapitulaciji i pokaže onu karadordevsku osobinu nepokora, nepokleka i nepredaje.
Prisutnima se obratio i mitropolit Hristofer, naglašavajuci znacaj ovog datuma za istoriju Srba, kao i znacaj današnjih dana. – Imao sam prilike da u Vašingtonu, u razgovoru sa predsednikom DŽordžom Bušom, skrenem pažnju na teško stanje na Kosovu za Srbe danas, na teško stanje i ugroženu bezbednost naših hramova, sveštenika, naših svetinja. Zato je i naša zajednicka molitva danas veoma važna i bice važna uvek, kao snaga i volja da se našem narodu tamo pomogne i da se pravoslavlje na tom prostoru sacuva od pošasti.
Pomen Draži Mihailovicu služen je u prostorijama Srpske bratske pomoci.