Šarčević: Očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije u dijaspori

Srbija će nastaviti da ulaže u rad dopunskih škola u inostranstvu, jer na taj način našoj dijaspori dajemo priliku da očuva srpski jezik, kulturu i tradiciju, rekao je večeras u Bernu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na svečanosti povodom 45 godina postojanja Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj, ministar je istakao zadovoljstvo zbog činjenice da je interesovanje dijaspore za učenje srpskog jezika iz godine u godinu sve veće, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srbija je među retkim državama koje finansiraju rad dopunskih škola, dodao je ministar i najavio donošenje novog Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu koji bi trebalo da unapredi kvalitet nastave i funkcionisanje dopunskih škola.

PROČITAJTE JOŠ: Šarčević: Pozitivni efekti promena u oblasti obrazovanja

Šarčević je zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova i Ambasadi Republike Srbije u Švajcarskoj na dobroj saradnji. Ambasada u Bernu na čelu sa ambasadorkom Snežanom Janković podržava i aktivno učestvuje u radu srpske dopunske škole i negovanju srpskog jezika, naglasio je Šarčević.

Prethodno se ministar sastao sa nastavnicima i roditeljima učenika Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj i razgovarao o pravcima unapređenja nastave.

PROČITAJTE JOŠ: Mladen Šarčević: Menjaćemo školstvo, i to od temelja

Roditelji su zahvalili Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na uloženim naporima i sredstvima kako bi njihova deca imala šansu da očuvaju maternji jezik, tradiciju i kulturu.