Saradnja Srbije i SAD u oblasti energetike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić primili su danas na odvojenim sastancima zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurta Donelija, sa kojim je razgovarano o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju važno da osigura energetsku bezbednost, odnosno kontinuirano snabdevanje energentima, za kojima rastu potrebe. Američki diplomata Doneli je rekao da je za administraciju predsednika Bajdena energetika jedno od ključnih pitanja ekonomije, ali i spoljne politike, s obzirom na to da SAD žele da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promena i da ohrabruje Srbiju da bude ambiciozna po tom pitanju.

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, rekao da su doneta četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji omogućavaju energetsku tranziciju i doprinose ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. On je, takođe, naveo da je opredeljenje Srbije diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja gasom.

Dvojica sagovornika su razmotrili i moguće zajedničke projekte iz oblasti energetike, kao i druga pitanja bilateralne saradnje.

Na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić razgovarano je o energetskoj efikasnosti, energetskoj bezbednosti i prelasku na zelenu ekonomiju.

Brnabić je istakla da je Srbija usvojila važne zakone iz oblasti rudarstva i energetike koji će značajno uticati na „zelenu tranziciju“, kao i da se značajna sredstva ulažu u ugradnju filtera u srpskim fabrikama, što bi trebalo da dovede do smanjenja zagađenja vazduha i životne sredine, s obzirom na to da građani brinu za svoježivotnookruženje.

Doneli je ukazao na to da je nova američka administracija među glavne ciljeve postavila upravo oblast energetike, a u fokusu su energetska sigurnost i koncept energetske pravičnosti, kako bi građani širom sveta imali dovoljno energije i kako bi se stvorili uslovi za kreiranje novih i boljih poslova i radnih mesta.