Сарадња са Универзитетском библиотеком у Словачкој

odgovor-na-astrolosko-pitanje-za-0302.

понедељак, 14.08.2023,  12:32 -> 12:57

Извор: Адлигат

Сарадња са Универзитетском библиотеком у Словачкој

Делегација из Словачке на челу са генералном директорком Универзитетске библиотеке у Братислави госпођом Силвијом Стаселовом, посетила је Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, Архив Војводине, Матицу српску и Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“.

У Адлигату је договорено потписивање протокола о сарадњи, као и размена изложби. У Музеју књиге и путовања ће следеће године бити представљене ретки арапски и персијски рукописи које чува библиотека у Братислави, уврштени на листу „Памћења света“ под окриљем Унеска, а Адлигат ће представити своје музеје у главној туристичкој зони Словачке.

„Било је импресивно посетити Адлигат и видети музеј посвећен културној дипломатији. Уникатна збирка Адлигата инспирисала ме је да се ангажујем на промовисању ове збирке у свету и на успостављању још чвршћих односа међу институцијама културе наших земаља“, изјавила је Силвија Стаселова током посете Адлигату.

У Адлигату се налази и највећа збирка књига о Словачкој у региону са око хиљаду библиографских јединица, као и збирка словачке филателије, укључујући и збирку првих издања пре Другог светског рата.

„Поред културне дипломатије, значајна је и иницијатива госпође Стаселове да се унапреди сарадња српских институција са Међународном федерацијом библиотечких удружења и институција (ИФЛА), где Стаселова ускоро постаје чланица извршног одбора“, изјавио је почасни председник Адлигата, Виктор Лазић.

Током посете Србији Стаселова је посетила Архив Војводине и договорила сарадњу са директором Небојшом Кузмановићем и замеником директора Кристијаном Обшустом. У Архиву је директорки показан најстарији документ који чува ова институција из 12. века, као и Музеј присједињења.

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ госпођу Стаселову дочекао је директор проф. Александар Јерков и договорена је дуготрајна сарадња са Универзитетском библиотеком у Братислави.

Detaljnije