Saradnici opozicionara: Navaljni trebalo da bude razmenjen za Rusa osuđenog u Nemačkoj

saradnici-opozicionara:-navaljni-trebalo-da-bude-razmenjen-za-rusa-osudjenog-u-nemackoj

Tim Alekseja Navaljnog, opozicionog aktiviste koji je umro ruskom u zatvoru 16. februara, saopštio je danas da je dogovor o razmeni zatvorenika sa ruskim vlastima bio „u završnoj fazi“ i da je Navaljni trebalo da bude pušten iz zatvora.

Saradnica ruskog opozicionara Marija Pevčih rekla je da je Navaljni trebalo da bude pušten, u zamenu za jednog Rusa zatvorenog u Nemačkoj, kao i „dvojica američkih državljana“.

„Dobila sam potvrdu da su pregovori u toku i da su u završnoj fazi“, rekla je ona, uveravajući da je Navaljni „trebalo da bude pušten u narednim danima“.

Ona je rekla da je njen tim dve godine radio da „po svaku cenu izvuče“ Navaljnog iz zatvora.

Vašington i Berlin su bili u toku sa tim, dodala je ona, ne precizirajući tačnu ulogu vlada tih zemalja u pregovorima.

Posle nekoliko meseci bez napretka, dogovor je „ponovo bio na stolu u decembru“ 2023, rekla je Marija Pevčih u video poruci.

Prema njenim rečima, u razmenu zatvorenika trebalo je da bude uključen i Vadim Krasikov, ruski državljanin osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva bivšeg čečenskog separatiste 2019. godine, u jednom berlinskom parku.

Portparolka nemačke vlade odbila je da komentariše saopštenje tima Navaljnog.

Rusija u pritvoru drži više američkih državljana, uključujući novinara Evana Gerškoviča, zatvorenog od marta 2023. zbog špijunaže, i bivšeg marinca Pola Vilana.

Navaljni je bio u zatvoru od januara 2021, kada se vratio u Moskvu, pošto se u Nemačkoj oporavio od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. Nakon hapšenja je osuđen na tri zatvorske kazne, po više tužbi, koje je sve odbacio kao političke.

Tim Navaljnog saopštio je ranije da je opozicioni aktivista – „ubijen“.

Telo Alekseja Navaljnog, koje su njegovi rođaci tražili od vlasti Rusije više od nedelju dana, predat je njegovoj majci u subotu.

Post Views: 5

Originalni tekst