S radošću oslikali jaja

s-radoscu-oslikali-jaja

Z. Vicelarević

Izložba: Učenici u kapeli u Vizbadenu

U nastavnoj jedinici u Vizbadenu je u okviru vannastavnih aktivnosti Dopunske nastave na srpskom jeziku već organizovano uskršnje oslikavanje jaja, a organizator oslikavanja je Vladimir Živanov, nastavnik odeljenja u Vizbadenu, Majncu, Bad Filbelu i Bad Homburgu. Oslikavanju u školskim učionicama su pored dece prisustvovali i roditelji, a posetio ih je otac Aleksandar Marković, starešina kapele Pokrova Presvete Bogorodice u Vizbadenu gde su ofarbana jaja kasnije i izložena.

Učenici sa nastavnikom Vladimirom i ocem Aleksandrom

– Naši učenici su oslikali ukupno 161 jaje. Pored đaka kojima ja predajem učestvovali su i učenici nastavnice Zorice Mladenović koja predaje u Noj Izenburgu i Bad Filbelu. U saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ocem Aleksandrom ovo je veh postala tradicija. Odziv i interesovanje učenika i roditelja je vrlo veliki. Učestvovala su deca od predškolskog uzrasta pa do 8. razreda, a imali smo i decu goste. Najmlađa devojčica koja je učestvovala je trogodišnja Jana Proistis – objašnjava nastavnik Vladimir Živanov.

On navodi da su izabrana prva mesta u svim grupama, a da je ocu Aleksandru, pripala čast da ocenjuje i bude stručni žiri.

Najmlađa učesnica: Jana Proistis

– Prvo mesto u Bad Homburgu pripalo je Eleni Majinović, u Bad Filbelu je najlepše jaje oslikala Emilija Pecikoza, u Vizbadenu je to najbolje učinio Nikola Proistis, a u dve nastavne jedinice u Noj Izenburgu najlepša jaja oslikali su Nikolija Dušanović i Ognjen Petrović. Za jaje čuvarkuću izabran je rad Đorđa Balte iz Vizbadena -navodi Živanov.

Uskršnja jaja koja su oslikali učenici iložena su u kapeli Pokrova Presvete Bogorodice u Vizbadenu. Vernici su posle svete liturgije imali priliku da se upoznaju sa radovima učenika, a otac Aleksandar Marković je za “Vesti” rekao:

– Budući da se jaja oslikavaju u našem narodu između velikog četvrtka i velike subote, a najčešće na veliki petak, učenici dopunske škole su to učinili ranije zbog uskršnjeg raspusta u Nemačkoj. Rasoust je praktično več počeo i ove godine će da traje tri nedelje, pa će mnogi učenici biti ili u Srbiji ili na neki drugi način odsutni u vreme našeg Uskrsa. To što su jaja ranije šara naravno ne smeta, a i deci je priređena radost oslikavanja. Jaja ćemo sačuvati do našeg Uskrsa i tada će biti osveštana – objašnjava otac Marković.

Nikola Proistis sa drugarima

Ponosni pobednik

Nikola Proistis je u odeljenju u Vizbadenu oslikao najlepše jaje koje nam je sa ponosom pokazao.

– Idem u srpsku školu i treći sam razred. Sviđa mi se u školi jer imam tamo puno drugara. Sam sam obojio jaje i na njemu sam napisao sa jedne strane Hristos vaskrse, a na drugoj strani, vaistinu vaskrse i to na ćirilici.

Oslikavanje jaja u školi

Radili uz pesmu

U pripremama i oslikavanju uskršnjih jaja učestvovali su i đaci nastavnice Zorice Mladenović iz odeljenja u Noj Izenburgu, Bad Vilbelu i Ofenbahu:

– Učenici su sa radošću prihvatili ovaj izazov. Svako je izabrao da najbolje ofarbano jaje pošalje na izložbu. Svaka grupa je sakupila po dva-tri kartona jaja. Bili su ponosni da njihov rad uveliča svečanost u crkvi. U toku farbanja jaja, pevali smo uskršnje pesme i razgovarali o Uskrsu. Učenike je u odeljenju u Ofenbahu u vreme ove vannastavne aktivnosti posetila Biljana Bukinac, koordinatorka dopunske nastave i pozdravila našu akciju, a decu obradovala slatkišima – rekla nam je nastavnica Zorica.

Detaljnije