Romanima širi istinu

romanima-siri-istinu

Z. Mirković

Promocija u Vladičanskom dvoru

U organizaciji bečkog udruženja Fokus održano je književno veče sa Oliverom Budimir. Budimir je rođena u Prištini, a od proterivanja Srba sa Kosova i Metohije 1999. godine živi i radi u Beogradu kao raseljeno lice. Njen prvi roman “Lavirint života”, koji je nastao kao dnevnik, predratni, ratni i posleratni, za koji je poznati pisac Radomir Smiljanić rekao da je “najbolji primer romana – istine u našoj književnosti”.

Potom je napisala roman “Put oblaka”, svojevrsnu suprotnost prethodnom romanu, kako je objašnjeno. Taj roman, kako je ukazano, će mnogima otvoriti vidike, lepote, koje su tu među nama ali ih samo treba potražiti. Ona piše o onome što je boli, a kaže, boli je svaka rana roda svoga i tako je rođen roman “Uvir na izvoru”- priča o ratu, ljubavi i smrti, gde se ponovo vraća korenima postojanja srpskog naroda i tako vraća dug svima koji su verovali i borili se za svetinju od koje kao da se oprašta ostavljajući saznanje i zaveštanje bolne istine za pokoljenja.

Olivera Budumir je svoje romane predstavila u mnogim gradovima širom Srbije i među našim ljudima u rasejanju i nastavlja da na taj način da širi istinu.

Književno veče je održano u Vladičanskom dvoru Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte po blagoslovu vladike Andreja. U ime udruženja Fokus sve prisutne je pozdravila Suzana Mišić, sekretar društva. a razgovor sa autorkom je vodila Vesna Jovanović-Klinger.

Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi, publika je pažljivo slušala isposvest autorke, koja je i pomoću foto slajdova pokušala da dočara svaki napisani roman. U programu su učestvovale i Nataša Pajković i Vionera Paunović.

Udruženje Fokus će nastaviti sa predstavljanjem pisaca iz matice i sledeća najavljena prezentacija je zakazana za 25. mart, kada će bečka publika upoznati Desu Dautović.

Detaljnije