Rodna kuća Branka Ćopića još čeka obnovu

U Hašanima kod Krupe na Uni, u jednom malom pograničnom selu, pre 104 godine rođen je slavni književnik Branko Ćopić. Pre 35 godina, mnogo dalje, u Beogradu, tragično je okončao život skokom s mosta.

U svojim delima ovekovečio je svoje selo i junake koji su iz njega potekli. Ćopićevim stazama danas pešače neki novi junaci.

U Hašanima, nekad brojnu školu, danas pohađa svega 8 đaka. Slavnog Branka u njegovom selu sećaju se mnogi. Pamte ga kao šaljivdžiju i najjednostavnijeg među velikanima.

„Mi kao deca, kad smo išli u školu, družili smo se sa njim, dolazio je u školu svake godine…", seća se Ranko Stoisavljević, predsednik Savjeta MZ Hašani.

„Prijatelji su znali njegove poslednje brige, da neće imati za kiriju, za hleb…da će mu zapaliti kuću i oterati ga na robiju, a bio je poslednji koji je imao razloga da brine o sebi", kaže pesnik Matija Bećković.

U Hašanima je pre 4 godine, zahvaljujući sredstvima iz Kabineta tadašnjeg predsednika Srpske, Milorada Dodika, obnovljena deda Trišina vodenica. Međutim, rodna kuća Branka Ćopića još uvek nije. Od replike Ćopićeve kuće izgrađen je samo podrum. U Oppštini Krupa na Uni tvrde da sami ne mogu finansirati radove.

„Mi nismo u prilici da obezbedimo novac, ali ako radovi stanu, nećemo ostaviti tako nezavršeno, nedorečeno…tražiću pomoć od Vlade i od svih ministarstava koji su relevantni da nam pomognu"; kaže Mladen Kljajić, načelnik Opštine Krupa na Uni.

„Da se na licu mesta uverimo u kakvom je stanju rodna kuća Branka Ćopića, i da vidimo na koji način ćemo dalje tu kuću opremiti na način na koji to ovaj veliki pisac zaslužuje", kaže Tanja Đoković, pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske.

Procenjuje se da bi za završetak obnove rodne kuće Branka Ćopića bilo dovoljno oko 80000 maraka.

Original Article

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.