Reks preti Kvantasu i Virdžinu

Posle zatišja izazvanog pandemijom, izgleda da je na pomolu novi “rat” avio-kompanija za domaće tržište.

Naime, previoznik Reks (REX – Regional Express Airlines), jedna od najvećih nezavisnih, regionalnih avio-kompanija, nedavno je objavila da će u ponudu pustiti čak 100.000 sedišta u ekonomskoj klasi na liniji između Sidneja i Melburna, i to za svega 79 dolara u jednom pravcu.

Ova akcija je deo marketinške kampanje uspostavljanja nove linije, koja će zaživeti 1. marta ove godine.

U isto vreme, biznis klasa na ovim letovima se prodaje po ceni od 299 dolara u jednom smeru. Reks je ponudio daleko jeftinije karte od najjačeg konkurenta na australijskom nebu, kompanije Kvantas, ali i jeftinije od suparničkog Virdžina.

Pri tom, Reks je planirao da nastavi da nudi besplatnu užinu na svojim letovima, kao i prijavljeni prtljag za sve putnike, što su stavke koje Virdžin namerava da ukine iz ekonomske klase.

Reks je do sada opsluživao Viktoriju, NSW, Južnu Australiju, Kvinslend, Tasmaniju i Zapadnu Australiju, i bio je poznat po svojim regionalnim destinacijama, ili je povezivao regionalne centre sa većim gradovima.

Sada, Reks planira devet povratnih letova dnevno na relaciji Sidnej – Melburn, počevši od 1. marta. U početku će za ovu rutu koristiti tri aviona Boing 737-800, a iz kompanije kažu da očekuju isporuku još dva aviona do Uskrsa, što će omogućiti pokretanje letova između Sidneja i Brizbejna u aprilu 2021. godine. Ubrzo bi mogle da uslede i sledeće domaće rute: Melburn-Brizbejn, Sidnej-Adelajd, Sidnej-Pert i Sidnej-Kanbera.

– Ako sve bude išlo kako je planirano, nadamo se da ćemo do kraja 2021. povećati flotu na osam do 10 aviona – rekao je Džon Šarp, zamenik predsednika Reksa.

Ovo je prvi put da je Reks nabavio nove avione kako bi se takmičio sa Kvantasom, Virdžinom i Džetstarom na domaćim linijama između glavnih gradova država i teritorija.

Generalni direktor Kvantasa Alan Džojs smatra da će treći konkurent na traženoj ruti Sidnej-Melburn, koju već opslužuju Kvantas i Virdžin, izazvati žestoku konkurenciju i da neka od kompanija neće preživeti post-pandemijsko doba.

– Moj stav je da ovo tržište nikada nije podržalo tri avio-grupe i da to verovatno neće biti slučaj ni u budućnosti – naglasio je Džojs polovinom januara, i dodao da će Kvantas sigurno biti kompanija koja će preživeti, ali da će biti interesantno videti koja će druga kompanija opstati na tržištu.

U decembru 2020, Džojs je bio mišljenja da će se Kvantas vratiti na 80 odsto popunjenosti kapaciteta na domaćim letovima u odnosu na nivo pre kovida, i to u prva tri meseca 2021. godine. Međutim, sa ponovnim ograničavanjem domaćih letova, kompanija će tu cifru dostići tek sredinom godine, a u prvom kvartalu će popunjenost kapaciteta iznositi oko 60 odsto.

Na Džojsovo viđenje tržišta reagovao je Džon Šarp iz Reksa, koji je u jednom od nedavnih intervjua čak izjavio da se Kvantas plaši konkurencije koju će stvoriti njegova kompanija.

– Mi smo prilično jak i dobar operater i znamo šta radimo. Mislimo da možemo da opstanemo na domaćem tržištu sa tri igrača i zato ulazimo u sve ovo.

Šarp je takođe kritikovao ambiciju Kvantasa da opsluži 70 odsto australijskog domaćeg tržišta. U vreme kada je Virdžin bio u jačoj poziciji, Kvantas je držao oko 60 odsto tržišnog udela dok nije došlo do obustave putovanja. Virdžin je pre kovida imao skoro 35 odsto tržišta i svake godine su gubili novac.

U finansijskoj godini koja se završila 30. juna 2020, Reks je prijavio gubitak nakon oporezivanja od 19,4 miliona dolara, na promet od 321,8 dolara te godine. Prethodne finansijske godine, ova avio kompanija je ostvarila profit nakon oporezivanja od 17,5 miliona dolara.

Borba za “srednje tržište“

Izgleda da Reks i Virdžin Australija ciljaju identične segmente “srednjeg tržišta”. Obe kompanije obećavaju da će pružiti veću vrednost od Kvantasa i bolji proizvod od Džetstara. U ovom trenutku, Džetstar nudi najjeftiniju kartu na relaciji Sidnej-Melburn za 71 dolar u jednom pravcu, ali bez uračunatog prtljaga i hrane.

Prednost Virdžina se ogleda u programu za osobe koje često lete, kao i boljoj domaćoj mreži. Takođe, ima međunarodne partnerske avio-kompanije koje će, kada se granice ponovo otvore, puniti Virdžinove letove i obratno.

Sledeća prednost je mreža domaćih salona za putnike na aerodromima. Reks pak ima tri mala salona – u Sidneju, Melburnu i Adelajdu, s tim da obećava pristup salonu za sve putnike biznis klase, kao i putnicima ekonomske uz doplatu od 33 dolara.

Veza sa regionima

Dok Virdžin i Kvantas mogu da ponude i međunarodne linije, Reks će uskoro nuditi više veza između glavnih australijskih gradova i regionalnih centara. Čak i na regionalnim rutama gde se Reks takmiči sa Kvantasom, ova kompanija ima niže cene. Na primer, Reks prodaje karte od Melburna preko Sidneja do Armidejla na severoistoku NSW, za 197 dolara. Kvantas za slične letove naplaćuje 264 dolara. Međutim, Kvantas ima veću frekventnost letova, dok Reks ovu liniju može da ponudi samo dva puta nedeljno.

Чланак Reks preti Kvantasu i Virdžinu се појављује прво на Vesti online.

Original Article