Registracija kulturnih manifestacija dijaspore i Srba u regionu

Uz finansijsku pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova RS, niška Organizacija civilnog društva „Proaktiv“ poslednjih meseci sprovodi projekat registracije kulturnih manifestacija srpskog rasejanja.

Pojedinci i organizacije u dijaspori i regionu, samostalno ili pomognuti institucijama, iz godine u godinu priređuju čitav spektar različitih manifestacija širom sveta, na kojima se predstavljaju srpska kultura, maniri, običaji i umetnost, i time doprinosi poboljšanju slike naše zemlje i naroda u inostranstvu na najbolji mogući način.

Ti događaji su i stecišta susreta građana Srbije u zemljama boravka, njihovog međusobnog povezivanja i ukrupnjavanja zajednica dijaspore u jedinstveno tkivo srpskog naroda van zemlje rođenja, čime se oblikuje zalog nematerijalnih resursa svake vrste.

Ipak, oni su za srodne organizacije i institucije matice vrlo često nevidljivi, jer su neusmereni, nedovoljno promovisani i samim tim nepostojeći. Njihovi organizatori neretko su neinformisani o konkursima koji ih se tiču, pa podrška nehotice izostaje. Zbog odsustva podrške, veliki broj manifestacija nestaje, iako su godinama tradicionalno održavane.

„Iz tog razloga, ovim projektom želimo da načinimo prvi korak ka većoj vidljivosti kulturnog stvaralaštva pripadnika dijaspore, a to je svakako registracija raznih kulturnih dešavanja koji se u ime Srba i Srbije organizuju od Kanade do Australije“, kažu u „Proaktivu“ i pozivaju organizatore kulturnih događaja u rasejanju da popune registracioni formular kojem se direktno može pristupiti ovde.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: Ken Srail