Redovi na srpskom štandu

redovi-na-srpskom-standu

Z. Mirković i lična arhiva

Posetioce mamio miris roštilja: Gužva za naše specijalitete

Članovi Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča uveličali su letnju feštu grada Švehata, nadomak prestonice Austrije.

Dugogodišnja saradnja sa lokalnim vlastima bečkog predgrađa prerasla je u pravo, iskreno, prijateljstvo pa je “Mokranjac” već godinama jedini strani klub na ovoj manifestaciji.

Četvrta je godina zaredom kako se ovo naše udruženje predstavlja građanima koji uvek u velikom broju dolaze na ovo tradicionalno gradsko dešavanje.

– Fešta je kao i uvek odlično organizovana. Ovde smo već četvrti put, a ove godine je, čini mi se, veći broj posetilaca nego prethodnih. Mi smo zadovoljni što smo ponovo dobili poziv da dođemo, jer smo jedini strani klub. Uspostavili smo saradnju sa gradom Švehatom, uvek smo se odazivali i na pozive za folklorne manifestacije i oni to poštuju – priča Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca”.

Uvek su, dodaje, imali najveći štand na fešti.

– Iako ne nastupaju, tu su članovi folklornog ansambla, takođe i veterani, svi radimo i uživamo – kaže Božinović.

Na štandu su članovi “Mokranjca” obučeni u majice sa etno-motivima, po ideji predsednika Saše Kostića, prodavali srpske kulinarske specijalitete.

Goste fešte sa štanda “Mokranjca” mamio je miris roštilja.

“Nudili smo pljeskavice, ćevape, ali i druge naše tradicionalne specijalitete. Čekalo se u redu za naš roštilj”, priča Božinović.

Gotovo sva tri dana, proteklog vikenda, posebno kasno posle podne, dug je bio red ispred srpskog štanda.

“Mokranjac” je i ovaj put u najboljem mogućem svetlu predstavljao Srbiju i Srbe na gradskoj fešti.

Posetioci, posebno Austrijanci sa štanda “Mokranjca”, otišli su ne samo siti, već i sa pozitivnom slikom o Srbiji i Srbima.

Predsednik Saša Kostić i jedan od veterana
Vredni: Folkloraši se dobro snašli na štandu
Učesnici prošlogodišnjeg seminara
Saša Božinović (drugi zdesna) sa kolegama

Jesen puna događaja

Posle manifestacije u Švehatu, na vrata kuca nova sezona. U “Mokranjcu” ona počinje već 3. septembra, a “agenda” za jesenji deo sezone gotovo je popunjena.

– Imamo Jesenji sabor, a zatim seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala koji će biti najveći u Evropi do sada. Već sada imamo 250 prijavljenih učesnika. Seminar je zakazan za 20. oktobar. A i posle toga, do kraja godine imamo pun i gust raspored događaja i nastupa – rekao je Božinović.

Za novu nošnju

Članovi prvog ansambla i veterani vredno su radili kako bi što više zaradili za svoje društvo. Naime, klub se i na ovakav način trudi da prikupi finansije potrebne za rad i opremanje.

Tako će sva zarada od prodaje na štandu biti uložena u kupovinu novog kompleta nošnji iz okoline Prizrena.

– Ta nošnja nas košta između 10.000 i 12.000 evra. Čitavu zaradu daćemo za nošnju u kojoj će naša deca učiti i nove koreografije – ističe Božinović.

Detaljnije