Reakcije na Trampovu izjavu da će „ohrabriti“ Rusiju da radi šta god želi

reakcije-na-trampovu-izjavu-da-ce-„ohrabriti“-rusiju-da-radi-sta-god-zeli

Evropski čelnici s nevericom su reagovali na subotnje komentare bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da će „ohrabriti“ Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća dovoljno za odbranu.

“Svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge potkopava našu sigurnost”, rekao je u nedelju glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za norveški TV kanal TV2.

“Očekujem da će SAD ostati snažan i odan saveznik NATO-a, ko god pobedi na predsedničkim izborima”, rekao je.

Tramp je na predizbornom skupu u Južnoj Karolini u subotu rekao da je, dok je bio predsednik, čelnicima NATO-a rekao da će “ohrabriti Rusiju da radi što god želi” saveznicima koji su bili “delinkventni” u ispunjavanju ciljeva potrošnje grupe za odbranu.

“Nepromišljen izjave o sigurnosti NATO-a i solidarnosti prema članku 5 služe samo Putinovim interesima”, rekao je predsednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. “Oni ne donose više bezbednosti ili mira svetu”, napisao je na X-u, dodajući da “ponovno naglašavaju potrebu da EU hitno mora dodatno razviti svoju stratešku autonomiju i ulagati u svoju odbranu kako bi Savez ostao jak”.

Poverenik za unutrašnje tržište Tijeri Breton takođe se oglasio, rekavši za francuski TV kanal TF1: “Ne možemo se kockati svojom sigurnošću svake četiri godine. … Američka demokratija je bolesna.”

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na Trampove komentare objavom na X-u: “Jedan za sve i svi za jednog”.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Paveł Zalevski nazvao je Trampove komentare “vrlo zabrinjavajućim”.

“On ispravno poziva zemlje članice da troše više na odbranu, ali takođe poziva Rusiju da napadne”, rekao je Zalevski za Politiko. “Ovo je potpuno neshvatljivo”, prenosi N1.

Post Views: 5

Originalni tekst