Razgovori o Velikom ratu

razgovori-o-velikom-ratu

Prosvjeta

BLAGOSLOV: Otac Antić pozdravlja prisutne

Tradicionalna Prosvjetina novembarska tribina povodom Dana pobede u Velikom ratu u okviru “Susreta i razgovora” bila je u znaku predavanja o Srbima i jugoslovenskom ujedinjenju.

Tema je bila više nego interesantna, a odbor Prosvjete u Austriji ugostiio je prof. dr Aleksandra Životića sa beogradskog Filozofskog fakulteta. Predavanje sa temom “Srbi, kraj Velikog rata i jugoslovensko ujedinjenje” pobudilo je veliko interesovanje Prosvjetine publike koja je ispunila salu u hramu Sv. Save u Beču.

Tribina je počela blagoslovom oca Miljana Antića, starešine hrama, koji je pozdravio rad Prosvjete i istakao lepu decenijsku saradnju društva i SPC u Austriji. Pored profesora Životića, u programu su učestvovali i Marko Sarić, predsednik SPKD Prosvjeta Austrija i Dejan Segić sekretar. Sarić i Segić, inače obojica istoričari, uspešno su i vodili veče.

Učesnici tribine sa delom publike

Prof. dr Životić je održao predavanje o istorijskim uzrocima izbijanja rata, njegovom kraju i tadašnjim političkim odlukama srpskih vlasti i velikih sila saveznika koje su doprinele ujedinjenju južnoslovenskih naroda, pod srpskom krunom Karađorđevića i, kako je naglasio, “granicama do kojih je stigao srpski vojnik”.

Među gostima su bili Žarko Obradović, ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama u Beču, predstavnici SPC, Ambasade Srbije u Beču, studenti.

Posle predavanja, usledila su brojna pitanja i razgovori sa publikom koja se pokazala zainteresovanom i radoznalom.

Detaljnije