RAZGOVOR SA BIVŠIM GENERALNIM KONZULOM SCG U FRANKFURTU DRAGANOM VUKŠIćEM

RAZGOVOR SA BIVŠIM GENERALNIM KONZULOM SCG U FRANKFURTU DRAGANOM VUKŠIćEM

DRŽAVA GLUVA ZA DIJASPORU

• Razrešen sam dužnosti bez reči obrazloženja • Trpeo sam sve pritiske orkestrirane kampanje čiji cilj mi nije jasan • Problemi dijaspore su posledica katastrofalne politike zemlje koja je vođena poslednjih decenija • Ministri spoljnih poslova tradicionalno zapostavljaju sektor konzularnih poslova i dijaspore Neprihvatljivo je da se građani dele po nacionalnom ključu Nikada nisam želeo da državi stvaram neprijatelje

Dragan Vukšić, donedavno generalni konzul Srbije i Crne Gore u Frankfurtu, tvrdi da se država ne bavi ozbiljno problemima dijaspore a da nerešavanje problema naših građana u rasejanju ima nesagledive i katastrofalne posledice. Vukšić je nedavno, bez obrazloženja, ekspresno smenjen sa položaja. Promene na čelu srpsko-crnogorske diplomatije dovele su do smenjivanja ranije postavljenih kadrova.
– Dužnost generalnog konzula sam obavljao na najbolji mogući način i do kraja. Naši državljani i građani izjednačeni su bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, boju kože i eventualne druge razlike. NJihove probleme sam smatrao i svojim. Trudio sam se da im dam do znanja da diplomatsko-konzularna predstavništva postoje zbog naših državljana, a ne suprotno. Sredinom jula obavešten sam da sam razrešen dužnosti i da treba da se vratim u Beograd. Bez reči objašnjenja. Zatražio sam zvanično da me primi ministar Vuk Drašković. Na moj zahtev nije ni odgovoreno. A to je stvar lepog ponašanja. I kadasam se vratio u Beograd niko u Ministarstvu spoljnih poslova nije sa mnom razgovarao, niti me bilo šta pitao.

Poruka

– S obzirom na to da ni u politici ni u diplomatiji nisam bio nepoznat, a imajući u vidu i se što je rađeno i urađeno u protekle dve i po godine, osećam obavezu da kažem nešto što bi se moglo nazvati porukom našim građanima u inostranstvu, našoj dijaspori, ali i mnogima u zemlji – kaže Dragan Vukšić, čiju će poruku dijaspori „Vesti“ objavljivati od ponedeljka.

• Pre vaše smene pojavilo se dosta napisa u štampi o finansijskim malverzacijama u konzulatu u Frankfurtu a o tome je čak govorio i šef diplomatije Vuk Drašković.
– Nisam upoznat sa detaljima takvih napisa mada su me prijatelji obaveštavali, a mediji tražili moj odgovor. Mogu da kažem da sam ćutao i trpeo sve te pritiske jer sam shvatio da je reč o orkestriranoj kampanji, čiji cilj mi ni do danas nije jasan.
U ovoj prljavoj igri u javnosti su se pojavila dokumenta koja se, zbog stepena poverljivosti, nikako nisu smela javno obelodaniti. Sada mi je jasno je da su to uradili „prljavi ljudi“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i MSP. Naravno, svako ko me iole poznaje, zna da je sramno i nečasno moje ime dovoditi u bilo koju vezu sa nečasnim radnjama. Zato slobodno mogu da uzvratim da o „kriminalu“ govore uglavnom kriminalci, a zna se ko viče „držite lopova“.
• Da li je odluka o vašoj smeni, doneta na nivou državne zajednice, u Savetu ministara?
– Odluku o rezrešenju doneo je Savet ministara na predlog ministra Draškovića. Međutim, taj predlog „zakuvan“ je u neformalnoj grupi MSP. Nadležni u Sektoru za konzularne poslove i dijasporu nisu konsultovani. Zašto je šef diplomatije tako odlučio – ni do danas mi nije jasno. Neki me upozoravaju da su u pitanju politički razlozi. Bio bih spreman da to i prihvatim, ali, zaista, ne znam koji su to razlozi.

Bumerang

– Mnogi ne shvataju da se nemaran odnos prema državljanima SCG albanske nacionalnosti vraća kao bumerang i da zbog toga ispašta i država i svi njeni građani.
I na kraju, rešavanje problema naših građana, izdavanje traženih dokumenata, ima i finansijske efekte jer država ubire značajne prihode – navodi Vukšić.

• U više navrate ste isticali probleme?
– Ti problemi su posledica katastrofalne politike zemlje koja je vođena poslednjih decenija. Oni se mogu rešiti političkim putem i efikasnim administrativnim metodama.
Tiču se pravnog reda i nanose nesagledivu štetu ugledu naše zemlje. Jednostavno, od toga koliko uspešno rešavamo probleme naših državljana zavisi kako se u svetu kvalifikujemo kao pravna država. Neprihvatljivo je da se građani dele po nacionalnom ključu i da se krše njihova osnovna ljudska prava. To je konstatovano u MSP, a na jednom sastanku sa tim se složio i predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava uz obećanje da će o tome obavestiti ministra LJajića.

Treći aspekt tih problema je moralno-psihološke prirode. Kad država zataji kod svojih građana u inostranstvu stvara nezadovoljstvo, netrpeljivost pa i mržnju. Nikada nisam želeo da državi stvaram neprijatelje – naprotiv. Osnovni moj princip je pomoći našim građanima, vratiti im veru u pravnu državu i jednakost pred zakonom.
• Kada ste ukazivali na ove probleme pretpostavljenima, kakve ste odgovore dobili?
– Odgovora nije bilo. Pokušaji da se problemi reše, bili su i ostali samo pokušaji. Bilo je i ima nerazumevanja i nesporazuma sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, pa i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije. Osnovni razlog je, međutim, što ministri spoljnih poslova zapostavljaju sektor konzularnih poslova i dijaspore. To je već tradicionalno i nije nepoznato. Da li ministri nemaju volje ili vremena da se, pored bilateralnih i multilateralnih odnosa, pozabave i tom oblašću – pitanje je na koje oni treba da odgovore. Uglavnom, u oblast spoljnih poslova ubacuju se neki drugi subjekti, kao što su MUP i Ministarstvo dijaspore.