Ratko Robert Milicevic, jedan od najuspesnijih srpskih biznismena u Australiji (478)

Ratko Milicevic je rodjen u Begecu, odratao je u Sremskoj Kamenici kraj Novog Sada, a u Australiju je stigao 1967. godine. Vlasnik je vise kompanija od kojih je najpoznatija Rovera konstraksn. Aktivan je u srpskoj zajednici, pa su ga srpske organizacije u Kanberi predlozili za clana Saveta dijaspore. Nedavno su australijske novine objavile da je gos. Milicevic usao u velike investicije u turistickom mestu Suncana obala ( Sunshine Coast) nedaleko od Brizbajna. Nase prvo pitanje je bilo : zasto investiranje bas u Suncanoj obali ?

Volim, naravno kada mi to obaveze dozvole, da putujem i narocito da se odmaram kraj mora. Pre vise godina sam tako dosao i u Suncanu obalu i odmah mi se svidela klima, obala, more… Bio sam siguran da ce ovaj deo obale Kvinslanda postati ubrzo atraktivno turisticko mesto vec tada sam kupio prvo zemljiste. Ako je neko skoro boravio u centru Suncane obale sigurno je morao da zapazi na najlepsem mestu, blizu obale, a preko puta parka, nov atraktivan sestospratni kompleks savremeno opremljenih apartmana sa lokalima u prizemlju sa nazivom Rovera plaza. To je moja prva veca investicija u Suncanoj obali, a ohrabren odlicnom prodajom stanova i iznamljivanjem lokala vec sam poceo da gradim slican kompleks sa 30 tak apartmana, odmah do ovog postojeceg. Pocetkom maja sam usao ponovo u novu investiciju i kupio nedaleko od ovih objekata nesto vece parce zemljista na kome nameravam da sagradim sada jos veci kompleks sa oko 60 stanova.

Ako nije tajna kolika je bila pomenuta poslednja investicija ?

Naravno da nije tajna, taj plac sam platio 4,28 miliona dolara. To je bila do sada najveca postignuta cena za zemljiste u tom delu obale Kvinslanda, pa je to bila vest koja je uz detalje o meni i mojoj kompaniji objavljena ne samo preko cele naslovne strane lokalnih novina nego i u najcitanijim novinama u Kvinslandu The Curier Mail.

Da niste mozda malo preplatili to zemljiste ?

Mislim da nisam. Pozicija je odlicna, preko puta je park i reka pa ne moze neko u buducnosti da izgradi objekat ispred koji bi zatvorio pogled. Tu cemo da podignemo sestospratni kompleks sa 60 stanova i veliki sam optimista, kao i uvek, da ce to biti odlican posao.

Kazete da ste zavoleli Suncanu obalu, da li to znaci da ste malo zaboravili na rodni Begec Srem Kamenicu Vojvodinu ?

Ne, to nikako. Meni je moj Novi Sad u kome sam proveo najlepse dane rane mladosti uvek u srcu. Tamo odlazim cesto, raduje me uvek da vidim drage prijatelje, rodbinu i naravno da uzivam u lepotama Fruske Gore i Novog Sada, a i cele Vojvodine i Srbije.

Da li nameravate da ulazete i u Srbiji ?

Neke investicije u Srbiji, sam vec zapoceo. Mislim ipak da jos nisu dosla vremena koja garantuju sigurnost ulozenog kapitala u Srbiji, pa se mnogo ne zurim. Ipak neke pozitivne promene, doduse male, se osecaju. Na primer ovde u ambasadi Srbije i Crne Gore u Kanberi sada su ambasador Glisic i otpravnik poslova Jergic, koji uvek daju sve od sebe da pomognu ako treba neka informacija o mogucim investicijama. Medjutim nije dovoljno samo da u konzularno diplomatska predstavnistva dodju ljubazniji i ambiciozniji ljudi, promene su neophodne na svim nivoima u srpskoj drzavnoj administraciji, od opstine do vlade. Nije dovoljno za nas iz dijaspore da imamo jedini motiv za ulaganje patriotizam, potrebni su i zdravi ekonomski razlozi bez kojih ulaganja nema.

Koliko cujemo aktivni ste u srpskoj zajednici u Kanberi

Aktivan sam koliko mi to vreme dozvoli. Predsednik sam Srpskog saveta Kanbere, glavni sam sponzor fudbalskog kluba Beli orlovi, pomazem srpski klub, crkvu i manastir. Moram da priznam da mi je ipak najvece zadovoljsto sto igram fudbal za veterane Belih orlova. Kada je sezona imamo utakmice svake nedelje, bili smo i prvaci lige veterana, a uvek nase utakmice prati i druzenje uz jelo i po malo pica.

Srpska zajednica Kanbere vas je predlozila za clana Saveta dijaspore iz Australije. Da li ste bili razocarani sto niste izabrani ?

Nisam bio ni malo razocaran, cak mi je bilo drago da je izabran Ilija Glisic jer dobro poznaje situaciju u zajednici. Razoraran sam medjtim zasto se nista nije desavalo posle osnivanja Saveta. Nama je objasnjeno da ce nas predstavnik cim se vrati sa prvog sastanka u Beogradu da ovde osnuje skupstinu srpske dijaspore Australije, da ce tu da okupi poznatije Srbe, predsednike organizacije, nas kandidate, pa da svi zajedno radimo na zblizavanju matice i dijaspore i da vladi saljemo predloge i zahteve. Mene niko od tada nije kontaktirao, pratim mediju i samo sam nasao par kracih vesti o sastancima Saveta, o aktivnostima naseg predstavnika ni jedne reci. Skupstina u Australiji nije posle dve godine ni pocela da okuplja. Da zakljucim, nisam ni malo razocaran sto nisam izabran, ali sam veoma razocaran radom ili bolje receno neradom Saveta. Nazalost desilo se ono sto je kod Srba uobicajeno, mnogo se pricalo, obecavalo i planiralo, a nije ucinjeno bas nista.

Da li se vi uspesniji Srbi u Australiji druzite i ima te li mozda neku poslovnu organizaciju ?

Nazalost ne. Sada koliko cujem postoji inicijativa ambasadora Glisica da se stvori organizacija srpskih biznismana Australije i ja to u potpunosti podrzavam, jer zajedno mozemo da pomognemo i razvoj srpske zajednice u Australiji i obnovu privrede u Otadzbini.