Put do lepog tena

Usvim životnim dobima lep izgled lica ostavlja prijatan utisak. U tinejdžerskim godinama, baš kada su lepota i dopadanje narocito znacajni, lice je posuto – bubuljicama. Mladi se protiv njih „bore“ na svakojake nacine. Istiskuju ih, odlaze na kozmeticke tretmane, pokrivaju ih tecnim puderom, posipaju antibioticima. Uprkos svim nastojanjima akne se stalno ili periodicno pojavljuju. Za svaku generaciju postavlja se isto pitanje: kako ih se osloboditi bez infekcija i ožiljaka i koji preparat odabrati za negu lica.

– Akne ima oko 80 odsto mladih. Nastaju izmedu trinćste i petnćste godine kao reakcija kože na hormone. Njihovo pojavljivanje na licu traje nekoliko godina, sve dok se organizam u 20. najkasnije u 30. godini ne navikne na prisustvo sopstvenih seksualnih hormona. Zahvataju delove kože koji imaju najviše lojnih žlezda, kao što su celo, predeo oko nosa i usta, leda izmedu lopatica i ispod grudne kosti – kaže dr Aleksandar Adamovic, dermatovenerolog i direktor beogradskog Gradskog zavoda za kožne i venericne bolesti.

Organizam sebi pravi štetu

– Koža ima pet slojeva, objašnjava naš sagovornik. Bazalne celije putuju ka površini kože 28 dana, gde se umrtve i otpadaju. U pubertetu, pod uticajem hormona, celije kože se brže krecu ka površini, ali na tom putu mogu i da zastanu, zatvore izvodne kanale lojnih žlezda i sprece pražnjenje masnoce. Kojim tempom ce se donji slojevi kože podizati zavisi i od nasleda.

– Kad se zatvori kanal lojne žlezde moguce su dve vrste zapaljenja. Neinfektivno zapaljenje nastaje kada nagomilana masnoca u lojnoj žlezdi izazove njeno prskanje. Okolno tkivo tada reaguje na masnocu kao na strano telo. U okolini se skupljaju bela krvna zrnca i stvara upala okolnog tkiva. Ovaj sadržaj ne sadrži bakterije. Ako se ovako nastale akne cede, otvara se put infekciji. Postoji još jedan biohemijski proces kojim organizam sebi pravi štetu. U kanalu lojne žlezde uz druge mikroorganizme žive i korine bakterije. Cim se kanal ispuni masnocom ove bakterije je razlažu na masne kiseline. Te kiseline takode izazivaju lokalno zapaljenje kože. Ni ove akne se ne bi smele cediti – upozorava dr Adamovic.

Uz pomenute, postoje i druge vrste akni. One se cesto kombinuju i pokazuju šarenoliku klinicku sliku. Uzrok njihovog nastanka utvrduje se razlicitim pregledima. Od infektivnih izazivaca najcešci su mikrobi koji normalno žive na površini kože. U normalnim uslovima ovi mikroorganizmi ne stvaraju zapaljenje. Prema izazivacu ili uzroku nastanka akni odreduje se i vrsta lecenja. Antibiotici se preporucuju za lecenje infekcije i da bi se popravili biohemijski procesi kože.

– Mladi skrivaju crvenilo lica i bubuljice tecnim puderom. Ovo sredstvo za ulepšavanje, postiže kozmeticki efekat, ali zatvara pore i kanale lojne žlezde, pa aknama nikad kraja. Za sprecavanje stvaranja cepica u lojnoj žlezdi primenjuju se lekovi keratolitici. Najnoviji iz ove grupe medikamenata je nemacki preparat dercome cliar, koji sadrži benzoil-peroksid. Taj sastojak otvara neprohodne lojne kanalice, prazni ih i tako sprecava nastanak novih akni. Osim ove pomade dobre rezultate u sprecavanju akni postiže se i s kremom dercome simpleks. Prednost ove kreme nad obicnim puderom je što ona pokriva i tonira akne, ali ne zatvara lojne žlezde i koža normalno diše. Njenom upotrebom postiže se i kozmeticki i psihološki efekat. Mladi se više ne ustrucavaju u školi ili na javnim mestima zbog svog lica.

Ožiljak se može ukloniti

Cesto se na površini kože pojavljuju i crne tackice, tzv. komedoni. To je znak da se u izvodnom kanalu lojne žlezde osušio masni cepic. Ove komedone mogu ukloniti kozmeticari. Beloglave cepice, medutim, trebalo bi da prazni iskljucivo lekar. Strucnim cedenjem manja je verovatnoca da ce ostati ožiljaka. Ukoliko se ožiljak ipak pojavi moguce ga je ublažiti ili sasvim ukloniti vocnim kiselinama ili blažom hirurškom intervencijom.

– Redovna nega kože u pubertetu i adolescenciji podrazumeva pažljivo i svakodnevno pranje lica vodom i sapunom. Lice bi trebalo umivati pljuskanjem, a zatim lagano utrljati kremu bez pritiskanja i gnjecenja kože. U suprotnom nastaje popuštanje kolagenih snopica i elasticnih vlakana i stvaranje preranih bora. Masne kreme posle umivanja nije potrebno nanositi. Najbolja masnoca za kožu je sopstveni loj. Posle jutarnjeg umivanja, vec za sat i po on se izlucuje u potrebnoj kolicini. Jednom nedeljno preporucuje se piling tj. skidanje izumrlih naslaga sa površine kože i udaljavanje viška masnoce. Najbolje je da dermatolog odredi tip kože i preporuci negu. Ishrana ne utice narocito na pojavu akni. Preporucuje se unošenje minerala, posebno oligoelemenata i cinka, veli dr Adamovic.