Puna sala očarala Željka

U Jagodini je nedavno održano književno veče Tri poete, na kojem su uz Anu Dudaš, pisca za decu, pesnikinju, prevodioca, putopisca, učestvovali i autori iz dijaspore Dragica Šreder iz Nemačke i Željko Knežević iz Švajcarske. Za razliku od Dragice Šreder koja je više puta bila gost u klubu “Đura Jakšić”, Knežević je prvi put u takvom ambijentu govorio svoje stihove. Ovaj magistar geologije, a po vokaciji pesnik, iznedrio je novu zbirku pesama “Vertikale”, na dva jezika, srpskom i nemačkom. Njegovi stihovi govore o ljubavi, rodoljublju, šalju jake i upečatljive poruke čitaocu, svaki stih je žilet i britka oštrica. Prevod na nemački je uradila Dragica Šreder.

– Ova promocija knjige bila je veliko iznenađenje za mene. Prvi put u Jagodini i puna sala u najstarijem književnom klubu u Srbiji, a na drugoj strani, u Švajcarskoj sve zatvoreno, sve zabranjeno. Mogu da kažem da je organizacija bila odlična. Na mene je veliki utisak ostavio dr Golub Jašović, profesor književnosti koji je bio u publici – otkriva za “Vesti”, pesnik iz Bazela.

Knežević već 30 godina živi i radi u Švajcarskoj, a ovo mu je sedma knjiga.

– Želeo sam da ove stihove podelim sa prijateljima Švajcarcima koji ne razumeju naš jezik, u tome mi je mnogo pomogla Dragica sa kojom se znam godinama i veoma cenim i njen prevodilački rad – dodaje Knežević.

Ratko Stojilović, Dragica Šreder, Željko Knežević i Ana Dudaš

Dragica Šreder je predstavila svoju knjigu “Hrišćanska duša” o kojoj su “Vesti” već pisale. Ona je na nemački prevela i knjigu Ane Dudaš.

U muzičkom delu programa nastupili su Duško Dimitrijević Endži na gitari, Stefan Dugalić na fruli, dok se vokalnim nastupom predstavila Anđela Trajković. Moderator događaja, koji je privukao veliku pažnju publike, bio je književnik Ratko Stojilović.

Чланак Puna sala očarala Željka се појављује прво на Vesti online.