Pun kalendar Ministarstva dijaspore

Pun kalendar Ministarstva dijaspore

U septembru poseta našima u Švajcarskoj

Predstavnici Ministarstva dijaspore isplanirali su mnogo aktivnosti za kraj leta i jesen ove godine.

Trenutno se u Soko-gradu na „Mobi“ nalazi oko 120 dece iz dijaspore i 30 mališana iz Srbije. Njih će 19. avgusta primiti ministar dijaspore Vojislav Vukčević, a pre toga će ih u Soko-gradu i posetiti.

– Do 1. septembra predstavnici Ministarstva dijaspore posetiće srpsku decu iz Vukovara. Oko 3.000 osnovaca i 1.000 srednjoškolaca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku od nas će dobiti bukvare i čitanke, kao i ostale knjige na ćirilici potrebne za školovanje – izjavio je Aleksandar čotrić, zamenik ministra za dijasporu.

Ministarstvo dijaspore najavljuje da će u oktobru na Sajmu knjiga u Beogradu imati svoj štand na kome će predstaviti knjige pisaca iz rasejanja. Takođe će tada podeliti i nagrade „Arsenije čarnojević“ i „Stojan Stiv Tešić“. Prva se dodeljuje autoru iz dijaspore koji piše na srpskom, a druga piscu koji stvara na stranom jeziku.

čotrić najavljuje da će u Smederevu 6. avgusta učestvovati na osnivanju Udruženja Smederevaca koji žive i rade u Francuskoj. Već 10. avgusta u Ministarstvu dijaspore biće organizovano književno veče naših pisaca iz Francuske. Pisce iz ove zemlje predvodiće Milisav – Mića Aleksić, poverenik Ministarstva za Francusku.

– Početkom septembra predstavnici Ministarstva dijaspore posetiće naše u Švajcarskoj. Planirano je da u Cirihu i Bernu održimo tribine na kojima ćemo predstaviti rad našeg ministarstva – iznosi čotrić.

čotrić i Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra za dijasporu, učestvovaće i na Oktobarskim susretima pisaca iz rasejanja, koji će se održati u Frankfurtu.

Ministarstvo dijaspore tek treba da odredi ko će učestvovati u novembru na Danima srpske privrede u Moskvi uz premijera Vojislava Koštunicu.

Uzvratna poseta Ministarstva našima koji žive i rade u Slovačkoj i češkoj trebalo bi da se dogodi u oktobru, a od 5. do 9. septembra Ministarstvo će ugostiti srpsku delegaciju iz Belorusije i Ukrajine.

Ministarstvo dijaspore u oktobru biće pokrovitelj i učesnik na Danima srpske kulture u Torontu, na kojima će između ostalog svirati naš proslavljeni violinista Stefan Milenković.

čotrić i Jakšić do sada je već trebalo da posete Australiju, ali je to odlagano već tri puta. Poslednji put, njihova poseta odložena je za januar 2006.

– Ministarstvo dijaspore i dalje nastavlja da radi na određivanju poverenika u zemljama gde najviše žive Srbi. Posle Švajcarske i Francuske, do kraja godine u planu je da se poverenici postave u Nemačkoj, Austriji i Kanadi, a možda i u Velikoj Britaniji – izjavila je Nataša Drašković, šef kabineta ministra dijaspore.

Ona iznosi da se u Ministarstvu dijaspore radi na nacrtu zakona o pravnom položaju i statusu dijaspore, a da će do kraja godine biti predat na usvajanje Vladi, a zatim i Skupštini. Osim toga, Ministarstvo će početkom septembra učestvovati u formiranju odbora za popis dijaspore.