Pun kalendar Ministarstva dijaspore

Pun kalendar Ministarstva dijaspore

U septembru poseta našima u Švajcarskoj

Predstavnici Ministarstva dijaspore isplanirali su mnogo aktivnosti za kraj leta i jesen ove godine.

Trenutno se u Soko-gradu na „Mobi“ nalazi oko 120 dece iz dijaspore i 30 mališana iz Srbije. Njih će 19. avgusta primiti ministar dijaspore Vojislav Vukčević, a pre toga će ih u Soko-gradu i posetiti.

– Do 1. septembra predstavnici Ministarstva dijaspore posetiće srpsku decu iz Vukovara. Oko 3.000 osnovaca i 1.000 srednjoškolaca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku od nas će dobiti bukvare i čitanke, kao i ostale knjige na ćirilici potrebne za školovanje – izjavio je Aleksandar čotrić, zamenik ministra za dijasporu.

Ministarstvo dijaspore najavljuje da će u oktobru na Sajmu knjiga u Beogradu imati svoj štand na kome će predstaviti knjige pisaca iz rasejanja. Takođe će tada podeliti i nagrade „Arsenije čarnojević“ i „Stojan Stiv Tešić“. Prva se dodeljuje autoru iz dijaspore koji piše na srpskom, a druga piscu koji stvara na stranom jeziku.

čotrić najavljuje da će u Smederevu 6. avgusta učestvovati na osnivanju Udruženja Smederevaca koji žive i rade u Francuskoj. Već 10. avgusta u Ministarstvu dijaspore biće organizovano književno veče naših pisaca iz Francuske. Pisce iz ove zemlje predvodiće Milisav – Mića Aleksić, poverenik Ministarstva za Francusku.

– Početkom septembra predstavnici Ministarstva dijaspore posetiće naše u Švajcarskoj. Planirano je da u Cirihu i Bernu održimo tribine na kojima ćemo predstaviti rad našeg ministarstva – iznosi čotrić.

čotrić i Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra za dijasporu, učestvovaće i na Oktobarskim susretima pisaca iz rasejanja, koji će se održati u Frankfurtu.

Ministarstvo dijaspore tek treba da odredi ko će učestvovati u novembru na Danima srpske privrede u Moskvi uz premijera Vojislava Koštunicu.

Uzvratna poseta Ministarstva našima koji žive i rade u Slovačkoj i češkoj trebalo bi da se dogodi u oktobru, a od 5. do 9. septembra Ministarstvo će ugostiti srpsku delegaciju iz Belorusije i Ukrajine.

Ministarstvo dijaspore u oktobru biće pokrovitelj i učesnik na Danima srpske kulture u Torontu, na kojima će između ostalog svirati naš proslavljeni violinista Stefan Milenković.

čotrić i Jakšić do sada je već trebalo da posete Australiju, ali je to odlagano već tri puta. Poslednji put, njihova poseta odložena je za januar 2006.

– Ministarstvo dijaspore i dalje nastavlja da radi na određivanju poverenika u zemljama gde najviše žive Srbi. Posle Švajcarske i Francuske, do kraja godine u planu je da se poverenici postave u Nemačkoj, Austriji i Kanadi, a možda i u Velikoj Britaniji – izjavila je Nataša Drašković, šef kabineta ministra dijaspore.

Ona iznosi da se u Ministarstvu dijaspore radi na nacrtu zakona o pravnom položaju i statusu dijaspore, a da će do kraja godine biti predat na usvajanje Vladi, a zatim i Skupštini. Osim toga, Ministarstvo će početkom septembra učestvovati u formiranju odbora za popis dijaspore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.