Prvi Internacionalni filmski festival ,,Ženski likovi ispred i iza kamere“

prvi internacionalni-filmski-festival-,,zenski-likovi-ispred-i-iza-kamere“
Prvi Internacionalni filmski festival ,,Ženski likovi ispred i iza kamere“

U Beogradu će se 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci održati prvi Internacionalni filmski festival ,,Ženski likovi ispred i iza kamere“ koji će predstaviti novi talas ženske filmske reprezentacije, među koji će se naći i Oskarovka Tamara Denić.

Tokom dve večeri prikazaće se 12 višenagrađivanih kratkih filmova iz Srbije, Crne Gore, Francuske, Nemačke, Engleske i Amerike. Žanrovi i teme su raznovrsni, od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba ,,Burn Out”, mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada ,,Vagina Musical”, do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja ,,Señor” i mnogih drugih svežih pogleda na svet…

U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film ,,Istina“ rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera filma.

,,Festival organizujemo sa ciljem osnaživanja ženskih likova u domaćoj kinematografiji, filmskih autora i onih koji bi to voleli da budu, kao i prikazivanje sadržaja koji ne podleže patrijarhalnim normama. Festival je pre svega namenjen obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama, iz nečijih ,,žena, majki, ljubavnica“ u autentične glavne likove“, rekla je Vlaovićeva.

Festival će prvog dana, 17. juna u 17 časova otvoriti panel ,,Ženski likovi u domaćoj kinematografiji“ čiji su učesnici  rediteljka Mina Đukić, glumica Sonja Kolačarić, scenaristkinja Ljubica Luković, filmski kritičar Đorđe Bajić i filološkinja Verica Arsić. Zatim, u 19h započinje projekcija internacionalnih kratkih filmova sa autentičnim glavnim ženskim likovima, nakon čega sledi kratak razgovor sa prisutnim autorkama.

Drugi dan festivala, 18. juna počinje u 17 časova panelom ,,Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke?“ sa rediteljkama filmova iz selekcije Tamarom Denić, Mae Merikom, scenaristkinjom Anom Marković i filozofom feminističkih studija Jovanom Petković. Kao i prvog dana, uslediće filmske projekcije od 19 časova i razgovor sa prisutnim autorkama.

U okviru festivala biće organizovane i filmske radionice 21. i 22. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci i na SAE institutu.

Post Views: 12

Originalni tekst