Prosvjeta u Beču o Kosovu i Metohiji

Pesnike i prisutne je u ime hrama sv. Save pozdravio sveštenik Miljan Antić, a program je vodio Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču, koji je zahvalio gostima što su prihvatili poziv i prevalili veliki put da Srbima u Beču svojom poezijom donesu drevne srpske reči i ožive srpski duh Kosmeta.

Susret bečke publike sa kosmetskim pesnicima bio je po mnogo čemu poseban. Čarobno i emotivno veče desilo se u subotu. Bila je to lepa privilegija za sve prisutne u kojoj se uživalo u toplim i jakim stihovima, ali i iz prve ruke moglo čuti o teškom životu srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini. U nedelju su se pesnici svojim stihovima još jednom obratili našim ljudima, posle liturgije u hramu sv. Save.

Ovi „Susreti i razgovori" pokazali su veliku bliskost naših ljudi iz Beča sa sunarodnicima sa Kosmeta. Razgovori koji su spontano usledili posle književnog programa bili su vrlo intenzivni i puni emocija. Posebno pažljivo slušane su reči kosmetskih pesnika o životu pod privremenom okupacijom i u izgnanstvu, zajednički traženi odgovori na pitanja od kojih je na neka bilo teško odgovoriti.

Ne znam da li su nas više dirnuli topli stihovi Lele Marković o Prizrenu, emotivna poema Milorada Ilića o prognanom dečaku sa Kosmeta, Sveta elegija Dragiše Bojovića ili kratka i bolna pesma Binač Dragomira Kostića, ali, iako su svi oni pesnici različitih stilova i poetika, povezuje ih duboka žalost za okupiranim zavičajem i velika nada u povratak u taj zavičaj.", rekao je na kraju programa Mijalković i obećao da će Prosvjeta sve učiniti da se Srbi iz Beča ponovo susretnu sa pesnicima juga Srbije, sledeći put upravo tamo, na Kosovu i Metohiji.

U ime ostalih, domaćinima se zahvalila Lela Marković: „Zahvaljujući velikom gostoprimstvu sveštenstva crkve Sv. Sava u Beču a posebno, zahvaljujući angažovanju, bratskom i prijateljskom prijemu Srđana Mijalkovića i Prosvjete, nas četiri pesnika Kosova i Metohije, imali smo mogućnost, priliku i zadovoljstvo da sa braćom i sestrama u dijaspori provedemo zajedničke trenutke, deleći bol, prkos, nacionalno i versko osećanje, u dijalogu, razgovoru i doživljaju poezije o našoj Svetoj Zemlji. Zahvaljujemo i parohijanima koji su se odazvali pozivu pesnika i organizatora, na gostoprimstvu divnoj Zorici Mijalković i ostalim sunarodnicima koje smo tokom boravka imali priliku da sretnemo. Samo možemo da poželimo da im uzvratimo svo dobro koje su nam podarili, i ponadamo se da ćemo svi dogodine biti u Prizrenu!"

Original Article