Proslava Vidovdana u Cikagu

Srpska narodna odbrana u Americi uspesno je odrzala svoj 62. Kongres i proslavila svoju krsnu slavu Sv. velikomucenika Lazara Kosovskog. U radnom delu Kongresa za predsednika ove velike nacionalne organizacije Srba u Americi, osnovane 1914. godine, ponovo je izabran veliki srpski rodoljub Slavko Panovic, a u daljem radu delegati su usvojili znacajnu Rezoluciju o stavovima i stremljenjima organizacije u Americi i u nasoj Otadzbini.

Na Vidovdan, vreme okupljanja srpskih rodoljuba SNO u Americi, u vecernjim satima organizovana je tradicionalna Vidovdanska Akademija na kojoj su se zvanicama, u prepunoj sali hotela Morejn u severnom Cikagu, obratili ugledni gosti: Mitropolit srednjezapadnoamericki g. Hristofor, Episkop novogracanicki i administrator zapadnoamericki G. Longin, ambasador Srbije i Crne Gore u Sjedinjenim Americkim Drzavama g. Ivan Vujacic i konzul Desko Nikitovic, specijalni gost iz Srbije g. Vladimir Bozovic, clan Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Republike Srbije i savezne drzave, duhovnik manastira Sv. Petke Ruziceu Beogradu i profesor Bogoslovije o. Vladimir Vukasinovic, ugledni analiticar i direktor Centra za medjunarodne odnose Rokford instituta dr Srdja Trifkovic, predstavnik Srba u parlamentu Rumunije g. Slavomir Gvozdenovic, kao i clan Srpsko-Americkog Kongresa i profesor na Berkli univerzitetu dr. Jasmina Vujic.

U programu su, pored secenja slavskog kolaca, spleta igara Folklorne grupe SNO Sloboda, procitani mnogobrojni pozdravi i cestitke Srpskoj narodnoj odbrani, a medju kojima i poruke Prestolonaslednika Aleksandra i bivseg predsednika dr Vojislava Kostunice.

Sutradan, u manastiru Nova Gracanica odrzan je pomen-parastos svom stradalom Srpstvu do danasnjih dana, palih na braniku svoje Otadzbine.