Признања за српске активисте и институције из расејања

Признања-за-српске-активисте-и-институције-из-расејања

понедељак, 19.02.2024,  13:40 -> 15:54

Извор: Марко Лопушина

Признања за српске активисте и институције из расејања

Сретење је био диван празник и срећан дан за стотину великана српске култре, друштва и страних пријатеља. У свечаној сали председништва Републике Србије председник Александар Вучић уручио је одликовања најзаслужнијим личностима. Међу добитницима Сретењског ордена, Златне медаље за заслуге и других одликовања били су и Срби из расејања.

Кардиолог Нинослав Радовановић из Словеније, академик, доктор медицинских наука, један од најбољих кардиохирурга у Европи, спасао је на хиљаде живота. Радио је у Швајцарској, у клиници у Сремској Каменици, у Београду. Отишао је у Словенију где је отворио институт и наставио да лечи људска срца.

Академик Влада Урошевић из Северне Македоније је један од најугледнијих Срба у Скопљу. Песник, романсијер, преводилац, професор, стуб је српске културе у Северној Македонији. Професор др Миодраг Грбић, српски научник, генетичар из области молекуларне биологије и етмологије је научник светског гласа. Генетичар из области молекуларне биологије и етмологије, кроз пројекат секвенцирања генома копривног прегља, биљне штеточине, који је др Грбић са својим тимом осмислио и развио у лабораторији у Канади резултирао је великим успехом у пољопривреди. Одликована је и Хуманитарна организација „Мали свет Канада“ из Торонта (Канада).

Књижевник Радомир Путниковић из Енглеске је песник и српски активиста, који је написао 9000 писама британским политичарима као протест због њихове антисрпске политике. Др Весна Цидилко је слависта и пензионисани професор Хумболт универзитет у Берлину, Блаженка Тривунчић је професор српског језика и књижевности, Универзитет Сорбона – Париз, која брине о развоју и учењу српског језика код деце наших исељеника. Зоран Јовановић је сидникални политичар из Швајцарске и велики хуманитарац.

Академик професор Светлана Матрић из Аустрије, наставница у аустријској основној школи са децу родитеља пореклом из Србије, БиХ, Републике Српске и хрватске је писац Буквара – уџбеника српског језика за малишане. Оснивач је друштва „Просвјета Аустрија“ и Аустријско-српског културног друштва „Мина Караџић“, које развија сарадњу са Аустријанцима. Поставила је Спомен плочу Мини Караџић у Бечу. Припрема за штампу своју књигу „Српски трагови у Бечу“. Једна је од најбољих српских активиста у Европи и дијаспори.

Одликовани су и др инжињер Милоје Ж. Милићевић из Немачке, дугогодишњи председник фонда дијаспоре за матицу као и и Богословија „Света три Јерарха“ у манастиру Крка.

Detaljnije