Priča o ikoni stigla u Šumadiju

prica-o-ikoni-stigla-u-sumadiju
Priča o ikoni stigla u Šumadiju

Lična arhiva

Domaćini promocije u Svilajncu

Nedavno je književnik Milan Jovanović iz Minhena pred čitalačkom publikom u otadžbini predstavio svoj poslednji roman “Bogorodičine sene”. On je gostovao u Rači, Svilajncu i Smederevskoj Palanci gde je u tamošnjim bibliotekama govorio o svom romanu koji se pojavio pred čitaocima krajem prošle godine.

Za njega je bilo prijatno saznanje da je u ovom delu Šumadije i Srbije kulturni život na zavidnom nivou, kao i činjenica da ima dosta onih koji i dalje čitaju knjige. Potvrđuje sve to i interesovanje lokalnih medija za promocije, ali i razgovor sa autorom. – Posebno mi je bilo drago što je promocija održana i u mom rodnom gradu Smederevskoj Palanci i u Biblioteci “Milutin Srećković” koja obeležava 155 godina postojanja.

Posetioci na promociji u Smederevskoj Palanci

Moj roman prati ikonu Bogorodice kroz 20 vekova, a posetioce na promociji zanimalo je koji su mi izvori bili dostupni, koliko sam vremena potrošio da bih došao do svih detalja. Prisutnima je bio zanimljiv taj period ranog hrišćanstva koji nije mnogo prisutan u romanima. Tako su me u Svilajncu pitali da li će moj prvi roman “Monah” dobiti i drugo izdanje.

Sa promocije u Rači

U ovoj sredini me oduševila Resavska biblioteka i njen izgled – kaže za “Vesti” Milan Jovanović. Razgovor sa književnikom bila je prilika i da saznamo nešto o njegovim trenutnim preokupacijama i tome šta radi na planu stvaralaštva. – Trenutno radim na jednom savremenom trileru čija radnja se događa u Nemačkoj i Turskoj, a koreni zapleta su u dalekoj prošlosti u Šumadiji.

Autor potpisuje svoje knjige u rodnom gradu

Uskoro će biti gotova prva verzija rukopisa, tako da je teško predvideti kada bi roman mogao ući u štampu, a posle toga i pred čitaoce – pojašnjava Jovanović. Zanimljivo je da je njegov poslednji roman “Bogorodičine sene” bio u užem izboru za dve prestižne književne nagrade. To su Beogradski pobednik grada Beograda za najbolji roman i nagrada “Stevan Pešić” koju dodeljuje Gradska narodna biblioteka u Novom Sadu.

Oduševljen prijemom u otadžbini

Plodno stvaralaštvo

Zajedničko za ovo gostovanje pisca iz dijaspore u Šumadiji je dobra poseta na ovim promocijama i veliko interesovanje čitalačke publike za ovaj poslednji, ali i neke ranije objavljene romane ovog plodnog književnog stvaraoca.

Promocije u bibliotekama

Prva promocija od ove tri bila je u Rači 13. maja u svečanoj sali Skupštine opštine, a organizovala je Narodna biblioteka “Radoje Domanović”. Moderator je bila Gorica Maldini, delove iz romana čitala je glumica Gorica Milojević, a o romanu “Bogorodičine sene” govorila je Maja Vjetrović, direktor Narodne biblioteke. Dan kasnije Resavska biblioteka organizovala je promociju u Kulturnom centru u Svilajncu, a moderator je bila Olivera Mijailović. Treća promocija održana je 15. maja u sali Biblioteke “Milutin Srećković” u Smederevskoj Palanci, rodnom gradu književnika Jovanovića, a o ovom romanu i književnom stvaralaštvu autora govorila je Jasminka Milojković, direktor Biblioteke, uz moderaciju Irene Popović.

Detaljnije