Пресвлачење моштију Светог краља Милутина у Бугарској

Превлачење моштију Светог краља Милутина у цркви Свете Недеље у Софији

Присуствовао амбасадор Републике Србије у Бугарској. г. Жељко Јовић

Преосвећени епископ белоградчишки Поликарп, викар Патријарха бугарског, служио је у уторак 29. октобра 2019. године свету архијерејску Литургију у  катедралној Саборној цркви Софијске митрополије посвећеној Светој великомученици Недељи (Киријаки).

У торжественој Литургији саслуживало је више од двадесет свештеника, а међу њима и протојереји ставрофори Милутин Тимотијевић, ректор Богословије у Нишу, и Бранислав Цинцаревић, старешина Саборне цркве у Нишу; јереј Бранислав Керечки, старешина цркве Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину,  свештеник Стефан Васиљевић, парох при храму Светог Димитрија у Београду, као и високопреподобни архимандрити Серафим из манастира Сукова и Мардарије из манастира Поганова.

Верници из епархија Сремске, Нишке, Тимочке, из Архиепископије београдско-карловачке, организовано су дошли да се поклоне моштима Светог краља Милутина. Тропар овом Божјем угоднику певала је препуна црква. Бугарски и српски христољубиви народ, док се чекало на причешће, непрестано је певао Богородице Дјево, радујсја благодатнаја Маријо.

Житије Светог краља Милутина причитано је на бугарском језику.

После свете Литургије пресвучене су нетљене мошти овог Божјег угодника: Светог краља Милутина су из кивота свештенослужитељи на рукама унели у олтар, пресвукли га у одежде које је даривала Епархија нишка, потом га вратили у кивот. Народ је пред Светим краљем Милутином клекао и наставио да поје побожно са свештенослужитељима, молећи се великом задужбинару српског рода и Српске Цркве, светитељу Милутину.

У надахнутој беседи Епископ Поликарп је честитао вернима данашњи празник, посебно поздрављајући са великом радошћу вернике из неколико епархија наше Свете Цркве, говорећи о истинском молитвеном јединству православних хришћана Бугарске и Српске Цркве. Преосвећени владика Поликарп је посебно упутио поздраве Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, желећи му добро здравље, мир и дуго управљање Српском Православном Црквом.

Торжественој Литургији присустовало је комплетно особље Амбасаде Републике Србије у Софији са  амбасадором доц. др Жељком Јовићем, као и амбасадор Босне и Херцеговине г. Здравко Беговић.

Литургија је преношена уживо,  те су многобројни православни верници из читавог света могли да на овај начин учествују у овом значајном догађају за Православну Цркву.

фото: свештеник Стефан Васиљевић