„Prestanite da jadikujete zbog Trampa, treba da ulažemo u odbranu“

„prestanite-da-jadikujete-zbog-trampa,-treba-da-ulazemo-u-odbranu“

Odlazeći holandski premijer Mark Rute, koji se pominje kao mogući novi generalni sekretar NATO, izjavio je danas u Minhenu da bi Evropa trebalo da prestane da se bavi Donaldom Trampom i da se, umesto toga, fokusira na način na koji bi mogla da pomogne Ukrajini, prenosi N1.

„Trebalo bi da prestanemo da jadikujemo i kukamo o Trampu“, rekao je Rute na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, povodom burnih reakcija u Evropi nakon nedavne izjave bivšeg američkog predsednika i mogućeg novog kandidata na izborima za predsednika SAD da bi „ohrabrio“ Rusiju da napadne NATO članice koja ne plaćaju obaveze prema toj vojnoj alijansi.

„To je na Amerikancima. Ja nisam Amerikanac i ne mogu glasati u SAD. Trebalo bi da radimo sa bilo kim ko je na plesnom podijumu“, poručio je Rute.

Rute je ocenio da bi Evropa u svakom slučaju trebalo da troši više na odbranu i povećanje proizvodnje oružja, a ne samo zato što bi Tramp mogao da se vrati na vlast.

Evropa bi, kako je dodao, trebalo i da poveća pomoć Ukrajini jer je to u njenom interesu.

Nakon razgovora sa američkim političarima na marginama konferencije u Minhenu, Rute je kazao da je „oprezni optimista“ u pogledu mogućnosti da američki paket vojne pomoći dobije zeleno svetlo u Vašingtonu.

Post Views: 51

Originalni tekst