Preminuo Mirko Atanacković IN MEMORIAM

U Beogradu je, u 74. godini života, preminuo Mirko Atanacković, nekadašnji Generalni konzul SFRJ u Temišvaru, koji je titulu počasnog građanina tog grada zaslužio posebnim zalaganjem tokom tokom rumunske revolucije decembra 1989.

Atanacković je, kako javljaju rumunski mediji, imao ključnu ulogu u širenju vesti koje su obišle svet o velikom prevratu koji je doveo do pada Čaušeskuovog režima.

Rođen je 29. jula 1945. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1970. do 1992. radio je u državnoj administraciji Jugoslavije i Srbije, između ostalog kao politički savetnik predsednika Vlade Srbije, pomoćnik predsednika Skupštine Srbije i šef Kabineta predsednika. Za Generalnog konzula SFRJ u Temišvaru imenovan je 1987. godine.

Zbog protivljenja Miloševićevom režimu, 1992. napušta državnu službu, nastanjuje se u Temišvaru i bavi se novinarstvom kao stalni dopisnik Agencije Beta iz Rumunije, kao i saradnik RTV Studija B, časopisa Vreme, Radija BBC na rumunskom i Radija Dojče Vele na srpskom jeziku. Od 2005. do 2010, bio je direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Rumuniji. Za svoj rad, dobio je brojna priznanja.

Zbog izuzetno značajne uloge i doprinosa pobedi demokratije u Rumuniji 1989. godine, upisan je u knjigu heroja rumunske revolucije.

 

Цветко Михајлов  10. 04. 2020. | 17:35
Бог да му душу опрости! Био је и почасни члан Савеза Срба у Румунији. Велики пријатељ српског народа у Румунији. Живео је неколико година и у Темишвару. Частан пријатељ и Румуна. Дружељубив, искрен пријатељ онима који су га уважавали и поштовали.
Нека му Господ Бог подари миран и спокојан вечни сан.
Слава му поштовани пријатељу.