Premijera prvog srpskog pozorišta u Švajcarskoj

PREMIJERA PREDSTAVE PRVOG SRPSKOG POZORIŠTA U ŠVAJCARSKOJ

“BANKARKA” NASMEJALA I ODUŠEVILA

• Svi saradnici pozorišta “Duga”, počev od autora i reditelja Miodraga Lukića pa sve do glumaca, žive i rade u dijaspori

U prepunoj sali hotela “Vinkelried” u Vetingenu proteklog vikenda održana je premijera pozorišne predstave “Bankarka” ili “Laž naša nasušna”, koja je u potpunosti “dijasporski”, počev do autora komada, pa sve do realizacije u glumaca. Miodrag Lukić, autor i režiser ovog pozorišnog komada, nakon premijernog izvođenja predstave za “Vesti” je sumirao utiske:
Fabula
Maestralno glumačko umeće u “Bankarki” prikazali su Branka Ilić u ulozi bankarke LJubinke, Nenad Milić (ostavljeni verenik Milisav), Mira Kostić (LJubinkina majka) i Patrik Mok (LJubinkin otac). Fabula: LJubinka odlazi u Švajcarsku na tri meseca i ostavlja verenika Milisava u rodnom selu. U Švajcarskoj ostaje i udaje se za izbacivača koji radi u folkoteci, a u rodnom selu predstavlja ga kao poznatog švajcarskog bankara. Na nesreću, po sletanju na surčinski aerodrom muža joj hapse zbog neregulisane vojne obaveze….

– Celokupna organizacija pod vođstvom Milene Deon je besprekorno funkcionisala. Odzivom i reakcijama publike više sam nego zadovoljan. Mogao bih reći da je ovo jedan od retkih dana kada od erupcije pozitivnih osećanja ostajem bez teksta, tako da sam na kraju predstave, dok su aplauzi frenetično trajali, imao snage tek toliko da iza zavese posmatram šta se dešava, nemajući snage da se glumcima na bini i pridružim – ozarenog lica pričao je Lukić, iskoristivši priliku da je još jednom zahvali svima koji su došli da zajedno sa njim i njegovom glumackom “ekipom” podele radost.
Počasni gost premijere u Vetingenu bila je generalni konzul SCG u Cirihu Momirka Marinković sa svojim saradnicama Draganom Vuković i Natašom Rašević. Mnogi su došli iz raznih krajeva Švajcarske da bi uživali u komediji “Bankarka”, a Švajcarac Valter Habiht Valter je nakon predstave komentar uputio na odličnom srpskom jeziku.
Zapis i na video-traci
Predstava je snimana za potrebe TV-kanala U1, a Bogdan Mihailović, snimatelj i reditelj, u saradnji sa Mirom Vasiljevićem, Edvardom Loom i LJubinkom Milenković potrudio se da ovaj događaj ostane trajno zabeležen.

– Vrlo sam vezan za vašu kulturu, pozorište, ljude … Iako radim u francuskom govornom području Švajcarske na predlog prijatelja Koviljke i Zdenka Ninkovića prevalio sam dalek put da bih uživao u ovoj realističnoj prezentaciji postmodernog vremena srpske migracije. Predstava je odlična i kao i svi smejao sam se do suza – rekao nam je Valter Habiht.
Predstavnici svih većih klubova i asocijacija širom Švajcarske bili su prisutni na premijeri, kao i poverenik Ministarstva za dijasporu Srbije Dragan Jovanović.