PREDSTAVA «GASTARBAJTER» PREMIJERNO IZVEDENA U ŠVAJCARSKOJ

PREDSTAVA «GASTARBAJTER» PREMIJERNO IZVEDENA U ŠVAJCARSKOJ

U petak 23. marta 2007. u hotelu Winkelried u Wettingenu u Švajcarskoj premijerno je izvedena monodrama «Gastarbajter» autora Miodraga Lukića, koju je po reakcijama prisutnih veoma uspešno izveo Mićo Mihailović – Mićara, član pozorišta «Duga» iz Švajcarskog grada Nojenhofa.
Pozorište «Duga», koje je organizovalo ovu predstavu imalo je nameru da ovom predstavom obeleži osmu godišnjicu bombardovanja NATO snaga, SR Jugoslavije, odnosno Srbije, koje je i otpočelo 24.marta 1999. godine baš u danima kada se i završava priča glavnog junaka đure Kosca, naivnog i poštenog gorštaka, koji je daleke 1966. godine iz sela Podbriježje iz Bosne, stigao u Švajcarsku.
U vreme kada je đuro Kosac, glavni junak ove monodrame, donio konačnu odluku da ode u penziju i vrati se kući počeo je napad na Jugoslaviju, odnosno Srbiju.
«Ostalo mi je još dvije neđelje da odradim do penzije kad kurvini sinovi napadoše na Jugoslaviju, napadoše na Srbiju. Nisam ja iz Srbije, nisam, ali kad na Srbiju napadaju kao da mi majku udaraju», govorio je đuro Kosac izazivajući smeh, suze i aplauz prisutnih u hotelu Winkelried u Švajcarskom gradu Wettingenu.
Nadamo se da će i naša publika imati priliku da vidi ovu, po mnogim ocenama, izuzetnu predstavu prilikom gostovanja pozorišta «Duga» iz Švajcarske u Srbiji, koje se planira u narednom periodu.