Predsednik Matice iseljenika Srbije Radovan Kalabić u Beču

PREDSEDNIK MATICE ISELJENIKA SRBIJE RADOVAN KALABIć U AUSTRIJI

„MOBA 2004.“ čEKA DIJASPORU

• Cilj akcije „Moba“, u organizaciji SPC-a i države Srbije, je dolazak mladih Srba iz celog sveta u otadžbinu, da se druže sa vršnjacima iz Srbije, da uče i ne zaborave naš jezik

Predsednik Matice iseljenika Srbije Radovan Kalabić završio je juče dvodnevnu radnu posetu Beču, gde je razgovarao sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), Ambasade SCG, kao i klubova i udruženja naših građana.
On je tom prilikom svoje sagovornike upoznao sa akcijom „Moba 2004.“. Matica iseljenika Srbije, uz blagoslov episkopa šabačko-valjevskog Lavrentija, i ove godine, kao i prethodne tri, učestvuje u organizaciji „Mobe“.
Moba je srpski narodni običaj, kada rođaci, prijatelji i komšije jedni drugima pomažu pri većim radovima – gradnja crkava, manastira, škola, bolnica, pomažu pri kosidbi, žetvi, izgradnji puteva i slično.

DA NE ZABORAVE KORENE

Cilj akcije „Moba“, u organizaciji SPC-a i države Srbije, je dolazak mladih Srba iz celog sveta u otadžbinu, da se druže sa vršnjacima iz Srbije, da uče i ne zaborave naš jezik, upoznaju lepote, istoriju i kulturu zemlje iz koje potiču.
Radni deo sastoji se u otkopavanju starog Soko-grada uz nadzor arheologa. Poslepodnevni časovi provode se u druženju sa književnicima, glumcima, sportistima uz posete kulturno-umetničkih društava, kao i u učestvovanju u raznim slobodnim aktivnostima. Vikendi su rezervisani za izlete pod nazivom „Upoznaj zemlju svojih otaca“.
Kalabić je u Beču svoje sagovornike zamolio da promovišu „Mobu 2004.“ i navedu našu omladinu da se prijave za ovu akciju, koja je, inače, potpuno besplatna za sve koji žele da u njoj učestvuju. On je u Beču postigao i dogovor oko održavanja izložbe posvećene srpskom arhitekti Konstantinu Jovanoviću, koji je živeo u glavnom gradu Austrije.
Ova izložba posvećena je jednom od najznačajnijih arhitekata čiji je veliki broj projektovanih kuća u Beogradu sačuvan do danas, a neki od njih su i spomenici kulture, kao što je Palata Narodne banke.
Izložba radova Jovanovića, koji je rođen u Beču 1849. godine, i koji je svoje „tragove“ ostavio ne samo u Srbiji, već i Bugarskoj predstavlja njegova dela.

KLUBOVI – AMBASADORI

U saradnji sa SPC-om u Beču dogovoreno je mesto održavanja izložbe o Konstantinu Jovanoviću. Takođe, i ambasador SCG u Austriji Mihajlo Kovač izrazio je dobru volju da pomogne organizovanje ove izložbe.
Na kraju posete Beču Kalabić se sastao i sa austrijskim istoričarem srpskog porekla prof. Volfgangom Rorbahom, kojem je tom prilikom ponudio da Matica iseljenika u okviru svoje obnovljene izdavačke delatnosti objavi njegovu knjigu „Srbi u Beču“ koja je puna podataka o životu Srba u glavnom gradu Austrije od njihovog dolaska. Tokom boravka u Beču Kalabić se upoznao i sa stanjem naših klubova i saveza u Austriji, koje je, kako je naglasio, nimalo zadovoljavajuće, kako u organizacinom, akcionom, tako ni u diplomatskom pogledu, pošto bi naši klubovi morali da povoljno predstavljaju našu zemlju u Austriji.