Pravo na rad i zaposlenje

Za gradane Evropske unije ne postoje nikakva ogranicenja za boravak i uspostavljanje radnog odnosa u SR Nemackoj. Medutim, za gradane država koje nisu u Evropskoj uniji postoje odredena zakonska ogranicenja za sticanje prava boravka i uspostavljanje radnog odnosa.
Radi odnos se može uspostaviti samo u slucaju posedovanja dozvole za boravak. Pravo na dozvolu za rad, a samim tim i privremeni boravak u SR Nemackoj, imaju sledeci: strucnjaci na polju informatike, gradevinski radnici zaposleni u inostranoj firmi koja stoji u kooperaciji sa nekom nemackom firmom (detašman), direktori ili menadžeri neke firme, koji žele u SR Nemackoj da se usavršavaju, ucitelji za poducavanje maternjeg jezika, kuvari za nacionalnu kuhinju, naucnici, umetnici, artisti, fotomodeli i manekeni.
Umetnici imaju, na osnovu paragrafa 4 AAV, pravo na zaposlenje i samim tim privremeni boravak od devet meseci godišnje. Da bi umetnici ostvarili pravo na privremeni boravak i rad u SR Nemackoj, neophodno je postavljanje zahteva za ulaznu vizu u nemackoj ambasadi, kažu u advokatskoj kancelariji „Kargl Gorev Drozd“.