"Povratna karta" na RTS SAT u 18.50

Tokom narednih emisija pratićete aktuelnosti naših iseljenika i zemlje – domaćina, a biće otvarane i teme od suštinskog značaja za odnos Srbije i njenog rasejanja: odliv mozgova, mogućnosti ekonomske i kulturne razmene, promocija i prijatelji Srbije u svetu…

U prvoj emisiji, Biti Srbin u Parizu, videćete istorijski presek delovanja srpske dijaspore u Gradu svetlosti od kraja devetnaestog veka do danas. Na pitanje „kako organizovati Srbe Francuske u skladu sa zahtevima koje nameće XXI vek”, odgovaraće ličnosti iz Saveza Srba Francuske koje su dale najveći doprinos na polju kulturnog, političkog i ekonomskog organizovanja. Posebno su istaknute teme obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i organizovanja obrazovanih ljudi koji do sada nisu imali bitnijeg učešća u onome što prepoznajemo pod srpskom dijasporom.

Ove godine, predstavnici srpske dijaspore predvođeni Petrom Gojkovićem i asocijacijom Balkan omnibus, organizovali su petnaeste Dane srpske kulture – i tako ovu manifestaciju pozicionirali kao jednu od najznačajnijih u srpskom rasejanju uopšte. U emisiji Biti Srbin u Parizu, tako će biti insertovani najinteresantniji detalji i gosti manifestacije.

Za Mediapont govore: ambasador Srbije pri UNESKO prof. dr Darko Tanasković, potpredsednik Pariskog regiona Patrik Karam, zamenik predsednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević, umetnici Madam Pijano, Nemanja Radulović, Ljuba Ninković i mnogi drugi.

Autori Maja Martinović i Vladan Jočić

Urednik serijala Povratna karta Vladan Jočić